Bosna i Hercegovina     | 15.05.2018. 11:30 |

Potpisnici Deklaracije NVO-a iz BiH: Zahtijevati provedbu pravosnažnih presuda

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. maja (FENA) - Predstavnici nevladinih organizacija iz BiH prezentirali su ambasadoru Republike Francuske u BiH Guillaume Roussonu tokom susreta osnovne ciljeve potpisane Deklaracije nevladinih organizacija, za kakvu državu i društvo se zalažu. 

Delegacija nevladinih organizacija zatražila je od ambasadora Roussona da se, kako su saopćili, u svojstvu člana Vijeća za provedbu mira (PIC) založi za primjenu i provedbu temeljnih vrijednosti koje važe u zemljama Europske unije, pa tako i u Francuskoj – vladavini prava i zaštitu ljudskih prava, koje se prije svega ogledaju u provedbi presuda Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura.

Delegacija u čijem sastavu su bili Adil Kulenović (Krug 99), prof.dr. Senadin Lavić (Preporod), Emir Zlatar (VKBI), prof.dr. Mario Pejić (HNV), Sretko Radišić (SGV) i Fadila Memišević (Društvo za ugrožene narode) istakli su da je Ured visokog predstavnika (OHR), pa tako i PIC, sastavni dio ustavno-pravnog sistema BiH, te tako uz prava koja crpe iz ovog statusa imaju i obaveze koje proizilaze iz Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i njegovih anexa.

-Obaveze predstavnika država koje su članice u PIC-u, prema stavu delegacije, jeste i jasno i nedvosmisleno zahtijevanje da bh. vlasti impementiraju pravosnažne presude Evropskog suda. U slučaju nepostupanja, odnosno nezalaganja za ova pitanja, javnost može steći utisak da se članice PIC-a ponašaju neprincipijelno, što opet može značiti da se podržavaju one snage u BiH koje se javno zalažu za secesiju i aparthejd - navode ove nevladine organizacije u saopćenju za javnost.

Ambasador Rousson je konstatirao da je ova posjeta posebno značajna jer se u delegaciji nalaze organizacije čiji predstavnici dolaze iz svih konstitutivnih naroda, nacionalnih manjina i građana BiH. Istakao je da Francuska poštuje sve odluke međunarodnih sudova te da ih ne komentira.

Izrazio je također nadu da će se u narednom periodu susreti nastaviti. 

Na kraju susreta ambasadoru je, navodi se u saopćenju, predloženo da bude gost na zajedničkoj tribini organizacija, kojom prilikom bi prezentirao ulogu i stavove zvanične francuske politike prema BiH i njenom evro-atlanskom putu. 

Spomenute nevladine organizacije najavljuju da će nastaviti susrete s ambasadorima zemalja članica PIC-a te je tako usaglašen datum susreta s ambasadoricom SAD-a Maureen E. Cormack te s visokim predstavnikom Valentinom Inzkom. 

 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Više od 1,57 miliona KM neprofitnim organizacijama u BiH (VIDEO)

Srbija: Brnabić uložila rezervu na Deklaraciju sa samita EU - zapadni Balkan

G20 usvojio deklaraciju u kojoj je izbjegnuto direktno optuživanje Rusije za rat u Ukrajini

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!