Bosna i Hercegovina     | 15.05.2018. 11:00 |

Otvorena prva konferencija o položaju i zaštiti žena u bh. medijima

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 15. maja (FENA) - Udio žena na pozicijama direktorica u medijima u Bosni i Hercegovini je oko 25 posto, a najlošija rodna struktura je na direktorskim pozicijama u televizijskom sektoru - pokazalo je istraživanje koje je uradilo Udruženje BH novinari.

O rezultatima ovog istraživanja koje je potvrdilo rodni disbalans na štetu žena, pogotovo u upravljačkim medijskim strukturama govorit će se u naredna dva dana na konferenciji u Sarajevu o temi "Položaj i zaštita novinarki u bh. medijima".

Skup je otvorio šef Misije OSCE-a Bruce Berton uz čiju pomoć je konferencija i organizirana, naglasivši da je važno zaštititi novinarke posebno zbog evidentnog političkog, ali i finansijskog pritiska kojem su medijski djelatnici izloženi.

- To onemogućava medije da služe javnosti i zadovolje potrebe javnosti, a pritisak na novinarke je na još većem nivou - istaknuo je Berton, podsjetivši da žene nose dvostruki teret jer su novinarke i žene, a sve to vodi ka autocenzuri.

Pozvao je novinarke da ne odustaju od svoje profesije, obećavši da će Misija OSCE-a učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi zaštitila prava novinarki.

Ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg ocijenio je da je sve manje prostora za rad medija jer se sve više svjedoči ograničenju medijskih sloboda, ali i pristupa javnim dokumentima.

Predložio je i da se formira mreža novinarki u Bosni i Hercegovini kako bi bile u mogućnosti međusobno se podržavati i boriti se za zaštitu svojih prava.

Predsjednik Udruženja BH novinari Marko Divković govorio je o položaju novinarki na zadacima gdje se često susreću sa surovošću muškog svijeta, naglasivši posebno odsustvo solidarnosti i kazavši da tamo gdje se kreće inače je više žena nego muškaraca, ali ne primjećuje ozbiljnije naznake solidarnosti o čemu je također potrebno govoriti.

Programska koordinatorica Civil Rights Defendersa Ena Bavčić smatra da je pravo vrijeme razmišljati gdje su žene danas ne samo u oblasti novinarstva nego i u društvu uopće, dodajući da je posljednje vrijeme uočena potreba da se govori o položaju novinarki.

Osvrnula se na napade na novinarke ocijenivši da je potrebno baviti se temeljitije tim problemom te da se često napad na novinarke odnosi na napad na čast, ugled i integritet.

Kako je rečeno BiH ima zaokružen zakonodavni i institucionalni okvir rodne ravnopravnosti, usklađen sa svjetskim standardima u ovoj oblasti, ali unatoč tome u stručnoj zajednici postoji saglasnost da nejednakost među spolovima postoji u različitim društvenim sferama, uključujući i oblast medija.

Između ostaloga istraživanje Udruženja BH novinari pokazalo je i da su žene na trećini svih analiziranih pozicija glavnih i odgovornih urednica u medijima, a udio muškaraca je dvije trećine dok je najviše žena na pozicijama glavne i odgovorne urednice u radijskom sektoru (44,7 posto), a najmanje u online medijima, gdje žene čine 21,7 posto imenovanih na tim pozicijama.

Učesnici prve konferencije u BiH o položaju i zaštiti žena u bh. medijima, pokušat će dati odgovor na pitanje o modelima i mogućnostima uređenja medijskog sektora u skladu s rodnom ravnopravnošću, kao i većoj zastupljenosti žena na upravljačkim i uredničkim pozicijama u medijima.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Sarajevu konferencija o razvoju sektora vodnih usluga u BiH

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta