Bosna i Hercegovina     | 15.05.2018. 10:41 |

Središnja tema Konferencije VSTV-a preporuke Europske komisije

FENA Mladenka Krilic

NEUM, 15. svibnja (FENA) - U organizaciji Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine u Neumu je u utorak počela dvodnevna konferencija predsjednika sudova i glavnih tužitelja u Bosni i Hercegovini.

Po riječima šefa Ureda Predsjedništva VSTV-a BiH Admira Katice, središnje teme konferencije su implementacija i preporuke stručnih misija Evropske komisije - "peer review" preporuke, čija je suština izmjena Zakona o VSTV-u u BiH kojim bi se uređivalo pitanje kriterija za izbor nositelja pravosudnih funkcija, odnosno imenovanja sudaca i tužitelja, zatim preciznije definiranje disciplinske odgovornosti, edukacije i slično.

Uz uvodno izlaganje, koje će imati predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija, prvog dana konferencije planirana je plenarna sesija predsjednika sudova i glavnih tužitelja na kojoj će biti predstavljena godišnja izvješća VSTV-a BiH i Ureda disciplinskog tužitelja VSTV-a za 2017. godinu.

Također, u okviru točke dnevnog reda "Edukacija i stručno usavršavanje" bit će predstavljen desetogodišnji rad Centra za sudsku dokumentaciju VSTV-a BiH, kao i analiza potreba nositelja pravosudnih funkcija za edukacijom.

Drugog dana konferencije, u srijedu, istovremeno su predviđena dva odvojena panela, i to predsjednika sudova te glavnih tužitelja na kojima će se razgovarati o temama koje opterećuju bh. pravosuđe.

- Na panelu predsjednika sudova bit će analizirana učinkovitost i kvaliteta rada sudova te rješavanje predmeta u razumnom roku, dok je za panel glavnih tužitelja u BiH planiran za razgovor o "peer review" preporukama koje se odnose na ocjenjivanje i imenovanje tužitelja, procesuiranju predmeta ratnih zločina u tužiteljstvima u BiH, kao i procesuiranju predmeta organiziranog kriminala, korupcije i terorizma - pojasnio je Katica.

Predviđena je i plenarna sjednica predsjednika sudova i glavnih tužitelja na kojoj će biti usvojeni zajednički zaključci, a koji će se odnositi na poboljšanje rada u pravosuđu, njegovu učinkovitost i kvalitetu.

Konferenciji, uz predsjednika sudova i glavnih tužitelja iz Bosne i Hercegovine, nazoče i članovi VSTV-a BiH, predstavnici strukovnih organizacija, ministarstava pravde, nevladinog sektora te gosti iz međunarodnih organizacija.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Početak rada na izradi Strategije o sigurnosti pravosuđa u Bosni i Hercegovini

Partnerstvo pravosuđa i medija u procesu kvalitetnog informisanja građana

Transparentnost u radu prioritet Kantonalnog suda u Novom Travniku (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo