Ekonomija     | 15.05.2018. 07:25 |

Parlament RS-a o rebalansu entitetskog budžeta

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 15. maja (FENA) – Poslanici Narodne skupštine RS-a razmatrat će danas na posebnoj sjednici u Banjoj Luci Prijedlog rebalansa entitetskog budžeta za ovu godinu, u iznosu od tri milijarde i 424 miliona KM.

Predloženi rebalans veći je za 87 miliona KM od usvojenog budžetskog okvira za 2018. i pretežno je usmjeren na investicije.

Ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija ranije je rakao da je Prijedlog rebalansa zasnovan na pozitivnim ekonomskim pokazateljima, među kojima je i to da je na poziciji vlastitih prihoda, u prvom kvartalu, došlo do povećanja u odnosu na plan u ukupnom iznosu 74 miliona KM.

- Prilikom izrade rebalansa osnovno opredjeljenje je bilo da se jedan posto bruto domaćeg proizvoda usmjeri na kapitalna ulaganja, a 1,5 posto na servis duga. Također, planirano je i postepeno smanjivanje javnog duga – ustvrdio je Tegeltija.

Najveća stavka među rashodima planiranim rebalansom je pozicija kapitalnih ulaganja, sa iznosom 45,3 miliona KM, a sredstva su namijenjena za projekte širom RS.

Rebalansom budžeta za 2018., na poziciji rashoda, za 11 miliona KM su povećana izdvajanja za poljoprivredu, dok je još 10 miliona KM namijenjeno za Fond PIO.

Na predloženom dnevnom redu skupštinskog zasjedanja je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o privatizaciji državnih stanova, kojim bi važeći rok do 30. juna ove godine za zaključivanje ugovora o otkupu stana bio produžen do 30. juna 2020.

Također, entitetska vlada zatražila je od parlamenta da odobri povećanje maksimalanog dugoročnog zaduživanja RS-a u 2018. godini sa 477.000.000 na iznos do 540.126.000 KM.

U izmjeni Odluke o dugoročnom zaduživanju RS-a za 2018., koja bi trebalo da bude razmatrana danas na sjednici Narodne skupštine RS-a, kao razlog za povećanje maksimalnog iznosa tog vida zaduživanja navodi se „opredjeljenje Vlade RS-a za smanjenje nivoa kratkoročnog zaduživanja“.

Također, Vlada planira emisiju obveznica tog bh. entiteta na međunarodno finansijsko tržište u iznosu od oko 200.000.000 eura, a čije izvršenje je planirano polovinom ove godine. 

Na predloženom dnevnom redu su i imjene Izbornog zakona RS-a, koje su usklađuju sa zakonima o gradovima Bijeljina, Prijedor, Trebinje, Doboj i Zvornik, koji su ranije bili općine.

Izmjene zakona su predložene i zbog činjenice da je nekadašnje dobojsko neselje Stanari, u međuvremenu, steklo stutus općine.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Skupština KS o dodjeli javnih priznanja Kantona Sarajevo

Skupština KS sutra o dodjeli javnih priznanja Kantona Sarajevo

U srijedu drugo izdanje jednog od najvažnijih regionalnih turističkih foruma-Sarajevo Tourism Summit

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta