Bosna i Hercegovina     | 14.05.2018. 13:21 |

Džaferović: Niko ne bi trebao biti protiv poboljšanja izbornog procesa

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 14. maja (FENA) - Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine (PS) BiH Šefik Džaferović (SDA) izjavio je novinarima danas u Sarajevu da očekuje da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji je u proceduri u Domu naroda državnog parlamenta, bude usvojen.  

Predložene izmjene, koje je ranije podržao Predstavnički dom državnog parlamenta, predviđaju optičko skeniranje glasačkih listića, uvođenje video-nadzora na glasačka mjesta i uzimanje otisaka prstiju.

Džaferović kaže da niko ne bi trebao da ima išta protiv poboljšanja izbornog procesa, pa i ovih tehničkih pomagala, kako bi se volja birača, iskazana na izborima, na najispravniji način dosljedno prikazala kroz izborni rezultat.

- Valjda bi to trebao da bude interes svih čestitih i poštenih ljudi. Ne vidim razloga zašto bi se jedna takva inicijativa odbijala. Ovo su bili moji motivi zbog kojih sam to podržao u Predstavničkom domu i to su bili motivi Predstavničkog doma. Očekujem da se tako postupi i u Domu naroda PSBiH. Kako će stvarno biti, teško u ovom trenutku mogu da govorim, ali mogu da kažem šta bi po mom mišljenju bilo logično - naveo je Džaferović.

On napominje da bi se predloženi zakon, ukoliko ga usvoji i Dom naroda državnog parlamenta, mogao primjeniti i na prvim narednim izborima, dakle ovogodišnjim općim izborima u oktobru.

- Ne postoji ni jedan razlog zbog čega se ta tehnička poboljšanja ne bi primjenila i na ove izbore. Ne stoji teza da mi ne možemo mijenjati Izborni zakon nakon što otpočne izborni proces, jer u Izbornom zakonu nigdje ne piše da mi ne možemo mijenjati izborni zakon sve do izbora - pojasnio je Džaferović.

Po njegovim riječima, izborni proces ima nekoliko faza i u tim fazama odvijaju se određene radnje „i ne bi bilo dobro da se vrše izmjene Izbornog zakona koje bi se odnosile na radnje koje su već poduzete“.

Ali, napominje on, ovo je nešto što važi za sam dan održavanja izbora u  BiH, dodajući da ne vidi ni jednog razloga niti jedne smetnje da se napravi ta vrsta izmjene i dopune Izbornog zakona BiH.

Upitan ima li najava novih razgovora u vezi s mogućim izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koje se tiču implementacije izbornih rezultata, Džaferović je kazao da je već trebalo da bude riješeno to pitanje i prije početka izbornog procesa.

- Ali na žalost, nije bilo dobre političke volje da se na principima poštivanja odluka Evropskog suda za ljudska prava, odluka Ustavnog suda BiH i postojećeg pravnog okvira, a što se naročito odnosi na Ustav FBiH, postigne dogovor i izvrše dopune Izbornog zakona BiH, posebno u dijelu koji je nedostajući  u pogledu onih odredbi koje je Ustavni sud BiH stavio van snage, nakon što ih je prethodno proglasio protivnim Ustavu BiH - kazao je Džaferović.

Dodao je da ni sada nije kasno da se to uradi, napominjući da je sljedeći termin do kada bi to trebali da urade momenat predaje kandidatskih lista.

- Dakle, govorim o federalnom Domu naroda. To je pitanje posrednih izbora. Dakle, ti izbori se obavljaju nakon neposrednih, direktnih izbora, u fazi implementacije rezultata općih izbora. Ali postoji jedna refleksija koja se tiče kandidatskih lista, jer političke stranke komponuju kandidatske liste spram pravila vezanih za ove posredne izbore. Sve do momenta predaje kandidatskih lista, a to je kraj šestog ili početak sedmog mjeseca, nije kasno da izvršimo dopune Izbornog zakona BiH. Na kraju, nije kasno ni do samog dana održavanja izbora da to uradimo - smatra Džaferović, napomenuvši da postoje neka tumačenja da je to moguće uraditi i u fazi implementacije.

On podsjeća da su posljednji razgovori koji su vođeni uz medijaciju međunarodne zajednice završeni tako što je zaključeno da se u kompletan proces uključi Venecijanska komisija.

- Očekujemo da se Venecijanska komisija uključi u ovaj proces, da nastavimo razgovore i da na bazi principa o kojima sam govorio postignemo sporazum i da usvojimo izmjene i dopune Izbornog zakona BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH - zaključio je Džaferović, te izrazio nadu da će uspjeti to da riješe.   

                

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Lajčak pozdravio dogovor koalicije na državnom nivou o Izbornom zakonu

Nderitu: Građani Bosne i Hercegovine zaslužuju budućnost u kojoj nema mjesta negiranju genocida

Raguž: Nakon nametanja izmjena Izbornog zakona više pitanja otvoreno nego zatvoreno

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana