Najave     | 14.05.2018. 07:19 |

Anketa o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija u domaćinstvima BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. maja (FENA) - Od danas počinje drugo po redu istraživanje o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija u domaćinstvima.

Provodi ga Agencija za statistiku BiH, u saradnji s entitetskim zavodima za statistiku, na prostoru cijele Bosne i Hercegovine od 14. do 31. maja.

Tokom Ankete prikupljat će se podaci o upotrebi računara u domaćinstvima, pristupu internetu, o vrstama mobilnih uređaja koje Bosanci i Hercegovci najviše koriste, za koje usluge/svrhe/potrebe ih koriste, podaci o demografskim i obrazovnim karakteristikama korisnika, kao i o razlozima zbog kojih ih neka domaćinstva ili pojedinci ne koriste, saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.  

Cilj istraživanja jeste da se prikupe podaci o zastupljenosti i korištenju informaciono-komunikacionih tehnologija u domaćinstvima u BiH koji će biti kvalitetan izvor podataka za analize, planiranje i kreiranje politika razvoja informacionog društva u BiH.

Anketa o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija u domaćinstvima provodi se u skladu s metodologijom Eurostata, na reprezentativnom uzorku od 9.043 domaćinstava. Uzorak obuhvata domaćinstva sa najmanje jednim članom starosti između 16 i 74 godine. Podatke će prikupljati, putem telefonske ankete (CATI) i metodom „Face-to-face“, anketno osoblje akreditirano od Agencije za statistiku BiH, Federalnog zavoda za statistiku FBiH i Republičkog zavoda za statistiku RS.

Statističke institucije BiH garantuju da će, u skladu sa Zakonom o statistici BiH i Zakonom o zaštiti ličnih podataka, odgovori na postavljena pitanja biti strogo povjerljivi, da će ispitanici ostati potpuno anonimni i mole građane za aktivnu saradnju u realizaciji ove važne aktivnosti, navodi se u saopćenju Agencije za statistiku BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Radnu snagu u BiH u četvrtom kvartalu činilo oko 1,4 miliona osoba

'Žene i muškarci u BiH' –Prosječna starost porasla 6,9 godina, žene prosječno žive 5,2 godina duže

Prosječna plata u BiH u decembru 1.297 KM

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom