Bosna i Hercegovina     | 13.05.2018. 13:37 |

„Merhamet“ svakodnevno pomaže migrante iz Sirije i drugih zemalja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. maja (FENA) - Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“ svakodnevno pomaže migrante iz Sirije i drugih zemalja koji su privremeno utočište našli u Bosni i Hercegovini.

Između ostalog, uposlenici „Merhameta“ u Sarajevu i Bihaću obilaze lokacije na kojima borave migranti i dostavljaju im hranu, životne namirnice, odjeću i sredstva za higijenu – saopćeno je iz „Merhameta“.

Predsjednik HO „Merhamet“ MDD Hajrudin Šahić kaže da će ova humanitarna organizacija, u skladu sa svojim mogućnostima, nastaviti s pomaganjem migranata na području Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog kantona i na ostalim lokacijama gdje to bude potrebno.

- „Merhamet“ nastoji da se, u razgovorima sa nadležnim institucijama u BiH, traži i nađe najpovoljnija rješenja za zbrinjavanje migranata, među kojima su brojne porodice s djecom. Ovim unesrećenim ljudima, koji su trenutno našli utočište u BiH, „Merhamet“ pomaže od samog njihovog dolaska, u skladu sa svojim mogućnostima, bez obzira na to što državni organi i nadležne institucije sporo djeluju - kazao je Šahić.

Po njegovim riječima, “Merhamet” je od početka izbjegličkog vala u BiH udvostručio svoje napore.

- Cilj nam je da tim unesrećenim ljudima pružimo najosnovniju pomoć u hrani, odjeći i sredstvima za higijenu. Uvjereni smo da će se ovaj problem riješiti sistemski čime bi naša pomoć bila efikasnija. “Merhametova” pomoć nema jednokratan karakter. Svakodnevno smo prisutni na terenu pomažući migrantima kako ne bi ostali gladni. Sa sličnim problemima smo se suočavali i mi od 1992. do 1995. godine i zato su naši građani posebno osjetljivi na nedaće migranata - kazao je Šahić. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Javna kuhinja Merhameta Goražde uz dnevne obroke i peciva priprema i iftare

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'