Kultura     | 12.05.2018. 16:16 |

Počela likovna kolonija za djecu Centra 'Duga'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. maja (FENA) - Bihaćka mjesna zajednica Kulen Vakuf i ove godine domaćin je tradicionalne 16. likovne kolonije za Centar "Duga, saopćeno je iz Gradske uprave Bihać.

U prisustvu umjetnika iz Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja danas i sutra održava se likovna kolonija čija djela umjetnici daruju Centru za nezbrinutu djecu "Duga". Ovu veliku humanitarnu manifestaciju podržala je i gradska uprava Bihaća kao generalni pokrovitelj, a umjetnike je pozdravio i poželio im ugodan boravak gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

- Danas su osjećaji svih nas prisutnih malo pomiješani. Tužni smo jer je ovo prva kolonija bez našeg Admira, a sretni jer ćemo njegovo djelo i rad Centra nastaviti svi zajedno podržavati na čelu sa njegovom suprugom Sabinom. Hvala svima koji su danas došli i dali podršku, a posebna zahvala i grupi "Zabranjeno pušenje" i njihovom frontmenu Seji Sexonu koji su došli i dali podršku - kazao je gradonačelnik Fazlić.

Prema riječima Sabine Lješčanin, u Centru "Duga" trenutno boravi 18 mališana o kojima se brine vrijedno osoblje centra. Ona je zahvalila svima na podršci pri organizaciji kolonije, naglasivši da Centar nastavlja predani i odgovorni posao, uvjerena da pomoć dobrih ljudi neće izostati.

- Došli smo da podržimo ovu slatku djecu i mi ćemo podržati i aukciju slika u Sarajevu i biti dio pozitivne priče jer ova djeca i ovo osoblje to zaslužuju. Sretan sam da sam danas ovdje sa ovim divnim ljudima koji su došli da svojim djelima podrže rad Centra – kazao je Sejo Sexon.

Prva kolonija je održana 17. maja 2002. godine, na Dan rijeke Une, a od početka suorganizator događaja je JU Gradska galerija Bihać. Prvi put kolonija je imala lokalni karakter, a iz godine u godinu broj učesnika se povećavao da bi postala internacionalni događaj.

Admir Lješčanin je sa grupom entuzijasta okupljenih u humanitarnoj organizaciji Schutzengel Gesucht iz Njemačke osnovao i izgradio Centar za djecu bez roditeljskog staranja "Duga", a prva djeca primljena su u novembru 1999. godine, kada je Centar zvanično počeo sa radom.

Osnivač i direktor Centra za nezbrinutu djecu "Duga" u Kulen Vakufu Admir Lješčanin preminuo je u aprilu prošle godine.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo