Najave     | 14.05.2018. 08:22 |

U Neumu konferencija predsjednika sudova i glavnih tužilaca

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. maja (FENA) – Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) organizira 14. konferenciju predsjednika sudova i glavnih tužilaca u Bosni i Hercegovini na kojoj će biti razmotrene teme od značaja za rad bh. pravosuđa Bosne i Hercegovine. Pozivamo uvažene predstavnike medija da prisustvuju i medijski poprate konferenciju koja će biti održana u

Konferencija će biti održana 15. i  16. maja u Neumu.

Prvog dana konferencije planirana je plenarna sesija predsjednika sudova i glavnih tužilaca na kojoj će biti prezentirani Godišnji izvještaj VSTV-a BiH za 2017. godinu, Godišnji izvještaj Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a za 2017. godinu te Preporuke stručnih misija Evropske komisije - "peer review" preporuke.

Također, u okviru tačke dnevnog reda Edukacija i stručno usavršavanje bit će predstavljen desetogodišnji rad Centra za sudsku edukaciju VSTV-a BiH kao i analiza potreba nosilaca pravosudnih funkcija za edukacijom.

Narednog dana istovremeno će biti održani panel predsjednika sudova i panel glavnih tužilaca, nakon čega je planirana i plenarna sjednica predsjednika sudova i glavnih tužilaca na kojoj će biti usvojeni i zajednički zaključci.

Teme planirane za panel predsjednika sudova su Analiza efikasnosti i kvalitete rada sudova i Rješavanje predmeta u razumnom roku te teme koje su predložili predsjednici sudova za diskusiju.

Panel glavnih tužilaca u BiH planiran je za razgovor o "peer review" preporukama koje se odnose na ocjenjivanje i imenovanje tužilaca, procesuiranju predmeta ratnih zločina u tužilaštvima u BiH, kao i procesuiranju predmeta organizovanog kriminala, korupcije i terorizma.

Konferenciji će, pored predsjednika sudova i glavnih tužilaca iz Bosne i Hercegovine, prisustvovati i članovi VSTV BiH, predstavnici strukovnih organizacija, ministarstava pravde, nevladinog sektora te gosti iz međunarodnih organizacija, saopćeno je iz VSTVBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana