Bosna i Hercegovina     | 14.05.2018. 08:40 |

Konferencija 'Položaj i zaštita novinarki u bh. medijima' u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. maja (FENA) - Konferencija o temi “Položaj i zaštita novinarki u bosanskohercegovačkim medijima” bit će održana 15. i 16. maja u Sarajevu, u organizaciji Udruženja/udruge BH novinari u saradnji s Misijom OSCE-a u BiH i Civil Rights Defenders.

Bosna i Hercegovina ima zaokružen zakonodavni i institucionalni okvir rodne ravnopravnosti, uskladjen sa svjetskim standardima u toj oblasti. Unatoč progresu u izgradnji zakonodavnog i institucionalnog okvira, u stručnoj zajednici postoji saglasnost da nejednakost između spolova u značajnoj mjeri postoji u različitim društvenim sferama, uključujući i oblast medija.

Broj žena koje učestvuju u proizvodnji vijesti razlikuje se od zemlje do zemlje. Manji je od broja
muškaraca, ali je, ipak, primjetno da žene sve više rade kao novinarke, reporterke i prezenterke vijesti. Nasuprot tome, zastupljenost žena na visokim upravljačkim pozicijama u medijima izrazito je mala i ona je ispod 30 posto na globalnom nivou.

Istraživanje BH novinara je pokazalo kako je udio žena na pozicijama direktorice u medijima u BiH 25,3 posto, a muškaraca 74,7. Najlošija rodna struktura je na direktorskim pozicijama u
televizijskom sektoru, gdje žene zauzimaju samo 15,8 posto direktorskih mjesta. Žene se nalaze na trećini svih analiziranih pozicija glavnih i odgovornih urednika/ca u medijima, a udio muškaraca iznosi dvije trećine. Najviše žena na pozicijama glavne i odgovorne urednice je u radijskom sektoru (44,7 posto), a najmanje u online medijima, gdje žene čine 21,7 posto imenovanih na tim pozicijama.   

Istraživanje je potvrdilo rodni disbalans na štetu žena, pogotovo u upravljačkim medijskim strukturama i na uredničkim pozicijama. Ipak, postojeći zakonodavni okvir za ravnopravnost spolova, zajedno sa visoko izraženim entuzijazmom žena za obrazovanjem, pružaju nadu da je moguće urediti medijski sektor na principima rodne ravnopravnosti.

Sudionici prve konferencije u BiH o položaju i zaštiti žena u bh. medijima, pokušat će dati odgovor na pitanje o modelima i mogućnostima uređenja medijskog sektora u skladu s rodnom ravnopravnošću, kao i većoj zastupljenosti žena na upravljačkim i uredničkim
pozicijama u medijima, saopćili su organizatori. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Sarajevu konferencija o razvoju sektora vodnih usluga u BiH

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta