Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 11.05.2018. 15:20 |

Irak: Sutra parlamentarni izbori u duboko podijeljenoj državi

FENA Internet

BAGDAD, 11. maja (FENA) –  Iračani će u subotu, prvi put od protjerivanja terorističke organizacije ISIL sa svoje teritorije, izaći na izbore. Kako javlja Reuters, od izbora se očekuju da pomognu iznalaženju mogućnosti za rješenje dubokih podjela i nesuglasica o budućnosti države.

Tri etničke grupe, većinski šiiti, te suniti i Kurdi se još od pada režima Sadama Husseina prije 15 godina  sukobljavaju u vezi sa načinom funkcioniranja države. Parlamentarni izbori se održavaju u vrijeme povišenih tenzija u regiji zbog odluke SAD-a da napusti međunarodni sporazum sa Iranom. Upravo te dvije države su najvažniji saveznici Iraka.

Ko god pobijedio na sutrašnjim izborima suočit će se sa izazovom izgradnje države koja je uništena nakon četverogodišnjeg rata sa ISIL-om. Unutrašnji sektaški sukobi ne jenjavaju, a Kurdi na sjeveru traže nezavisnost. Aktuelni premijer Haider al-Abadi se smatra blagim favoritom, ali daleko od toga da su izbori riješeni.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Izbori za EP u Hrvatskoj: Još nema ni jedne kandidacijske liste

Najveći svjetski izbori počeli u Indiji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'