Bosna i Hercegovina     | 11.05.2018. 15:35 |

U Tuzli predstavljen projekt o izradi karata podložnosti zemljišta na klizanje

FENA Saopćenje

TUZLA, 11. maja (FENA) - Projekt Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli pod nazivom "Upravljanje rizikom korištenja zemljišta izradom karata podložnosti na klizanje", koji je finansiran u okviru programa IPA Interreg IPA-CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020, predstavljen je danas u prostorijama Vlade Tuzlanskog kantona.

Na prezentaciji su objašnjene dosadašnje aktivnosti u vezi s tim projektom, njegovi ciljevi i koristi koje od njega mogu ostvariti lokalne zajednice, ali i Tuzlanski kanton uopšte, a u pogledu prostornog planiranja i upravljanja rizicima od pojave klizišta. Posebna pažnja posvećena je i o narednim planiranim aktivnostima, za naredne projektne periode, za čiju je realizaciju potrebna i podrška Vlade Tuzlanskog kantona.

Dekan Rudarsko-geološko-građavinskog fakulteta Kemal Gutić rekao je da, uz veoma dobre ocjene dosadašnjeg rada, razmišljaju i o pokretanju i novih projekata, kao što geotermalna energija i sl., a sve u cilju aktivnijeg pristupa međunarodnim fondovima.

- U tom smislu drago nam je da smo na današnjem sastanku dobili pozitivne signale u smislu podrške Kantonalne vlade realizaciji ovakvih projekata - rekao je Gutić.

Ukupna vrijednost projekta je 974.695,50 eura, od čega je 234.851,90 eura budžet RGGF-a, namijenjenih uglavnom za nabavku opreme za fakultet koja će biti korištena za potrebe "safEarth" projekta, a nakon njegove realizacije u naučno-istraživačkom i nastavnom procesu na Fakultetu. Partneri Fakultetu na ovom projektu su Hrvatski geološki institut Zagreb, JU Zavod za geološka istraživanja iz Podgorice i Razvojna agencija Žepče.

Svoje zadovoljstvo danas prezentiranim projektom i uopšte pristupom izradi karata podložnosti na klizanje izrazio je premijer Kantona Jakub Suljkanović.

- Drago mi je da je naš fakultet jedan od partnera na ovako značajnom projektu i što je pristupio izradi ovih karata jer će se, nakon realizacije Projekta, ovim podacima moći koristiti razne institucije i ustanove u okvirima svog polja djelovanja, a u smislu prevencije i smanjivanja posljedica svega onoga što nas je nažalost zadesilo nakon poplava 2014. - rekao je Suljkanović, te dodao da će Vlada pružiti punu podršku realizaciji tog projekta.

Istakao je da će, osim podrške tom projektu a imajući u vidu sve veću učestalost učešća i odobravanja finansiranja određenih projekata iz međunarodnih fondova, prilikom kreiranja budžeta Tuzlanskog kantona za 2019. nastojati predvidjeti određene potrebe i stvoriti pretpostavke za jednostavniju realizaciju i još kredibilniji nastup pred međunarodnim finansijerima, saopćeno je iz Vlade TK-a.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ministarstvo civilnih poslova će sudjelovati u projektu 'Zdrave zajednice u BiH'

Postavka 'Stazom sjećanja' 5. aprila od Trga Djece Sarajeva do Baščaršije

Predstavljanje rezultata projekta 'Invertarizacija ihtiofaune u rijeci Buni'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom