Ekonomija     | 13.05.2018. 11:22 |

Bubalo: Sajam trešnje postao prepoznatljiv u zemljama bivše Jugoslavije

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 13. svibnja (FENA) - Međunarodni sajam gospodarstva, poljoprivrede, prehrane i turizma "Dani trešnje" postao je prepoznatljiv ne samo u Mostaru i BiH, nego i u zemljama bivše Jugoslavije.

Sajam će ove godine okupiti tristotinjak izlagača iz Srbije, Crne Gore, Albanije, a veliki broj izlagača doći će iz makedonske prijestolnice Skoplja.

Šesnaesto izdanje "Dana trešnje" ove godine održat će se od 19. do 22. lipnja na sajamskom prostoru bivšeg TC Merkur u Vrapčićima kod Mostara.

Direktor sajma Salem Bubalo u razgovoru za Fenu kazao je kako se svake godine okupi oko 300 izlagača od kojih su mnogi nakon nastupa na sajmu napravili ozbiljne poslovne uspjehe.

- Mnoge zbunjuje naziv sajma, jer misle kako je zastupljena samo trešnja. Međutim, trešnja je samo sinonim kulture i podneblja koja oslikava ove prostore i odajemo joj posebnu čast imenom - pojasnio je Bubalo.

Po njegovim riječima, ovogodišnji partner sajma je Skoplje, odnosno najmnogoljudnija skopska općina Čair.

- Ove godine stara skopska čaršija, prepoznata po starim autohtonim zanatima i rukotvorinama, želi se pobratimiti sa starom jezgrom Mostara koja je pod UNESCO-vom zaštitom i tim povodom planirano je potpisivanje esnafskoga sporazuma između ove dvije zone u smislu prezentacije i zaštite starih zanata - najavio je Bubalo.

Gosti iz Makedonije u Mostaru će prezentirati svoje vještine u radu sa srebrom i izradi srebrnog nakita.

- Njihovi instruktori demonstrirat će izradu tog nakita, a s druge strane Skoplje nema tradiciju rada s bakrom, pa će instruktori iz Mostara ići u Skoplje demonstrirati svoje vještine - kazao je Bubalo.

U okviru dana "Dana trešnje" predviđene su i prezentacije projekta izgradnje vjetroparka Pločno, Poslovne zona Gajevi u Mostaru i poduzeća Jaffa komerca, lidera u proizvodnji trešanja, koji će na sajmu predstaviti svoj novi projekt turističkog vlakića.

Vlakić bi, kaže, Bubalo, goste-turiste trebao provoditi kroz njihove plantaže trešanja i staru jezgru Blagaja.

- To je jedan raritet koji nemamo na ovom našim područjima i moga bi postati originalan turistički proizvod - smatra direktor sajma.

Bubalo je najavio je i stručna predavanja o uzgoju voća koja će izlagati predavači iz srbijanskog grada Požege, te predavanja domaćih stručnjaka na temu ekologije.

Također, predstavit će se i projekt Hotela "Ada" u Blagaju koji je lani nagrađen posebnim sajamskim priznanjem "Zlatna trešnja".

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Ministrica Bošnjak posjetila Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar

U Mostaru otvoren počasni konzulat Republike Rumunjske

Vučić i Dodik sa Srbima u Mostaru: Obećano više sredstava za razvoj svih krajeva u kojima žive Srbi

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana