Bosna i Hercegovina     | 11.05.2018. 12:59 |

Sjećanje na ubijene Bratunčane - Preživjele žrtve podsjećaju i upozoravaju

FENA Kadira Šakić

BRATUNAC, 11. maja (FENA) - Obilaskom mjesta gdje su ubijani Bratunčani tokom 1992. godine i odavanjem počasti nedužnim žrtvama, danas je u Bratuncu obilježena 26. godišnjica stradanja Bošnjaka u ovom gradu.

Članovi porodica žrtava, preživjele žrtve, predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Bratunac, Udruženja logoraša Bratunca, Udruženja "Žene Podrinja“ te Udruženja za održiv povratak i Merhameta položili su cvijeće kod gradskog stadiona u Bratuncu te u fiskulturnoj sali OŠ Branko Radičević gdje su bili zatočeni Bošnjaci Bratunca.

Nakon toga su se uputili na Ljubovijski most odakle su u rijeku Drinu bacili 603 ruže za ubijene Bratunčane, a posjetili su i masovnu grobnicu u Redžićima.

Prema riječima preživjelih svjedoka, logor u OŠ Branko Radičević imao je oko 700 zatočenih, a 420 je preživjelih u razmjeni, dok je oko 50 djece izvedeno iz logora.

Jedan od preživjelih je predsjednik Udruženja logoraša Bratunac Sakib Ahmetović koji se danas prisjetio stravičnih slika iz ovog logora.

- Najmanje je bilo ubistava pištoljem, najviše polugama, šipkama, znači mučenje. U ćošku sale devet logoraša je ugušeno. Za ovaj logor i zločine niko nije odgovarao – kazao je Ahmetović.

Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić prisustvovao je obilježavanju godišnjice, a i jedan od preživjelih logoraša.

- Zajedno sa svojim komšijama sam bio u logoru 10. maja 1992. godine. Nije se lako prisjećati toga, nije lako doći ovdje u salu gdje su ubijani naši sugrađani. Svi smo gledali da se skupimo u ćoškove kako ne bismo bili u prvom redu. Ubijeno je puno ljudi koji su mučeni. Nažalost, u ovoj sali nema obilježja da je bio stravičan logor, i djeca se ne podsjećaju da su u ovoj sali ubijani sugrađani. To je naša stvarnost, i oni koji su ubijali, niko od njih nije osuđen, niko nije ni procesuiran - kazao je Salkić.

Izrazio je nadu da će doći trenutak da zločinci budu kažnjeni, a preživjele žrtve su tu da podsjećaju i upozoravaju.

-Valjda će i Tužilaštvo da radi svoj posao. Ja sam jedan od preživjelih i nikad me niko nije pozvao, kao ni desetine preživjelih – rekao je Salkić, dodajući da žrtve zaslužuju pravdu, a zločinci kaznu.

Predsjednica Udruženja "Žene Podrinja“ Šuhra Sinanović kaže da su u rijeku Drinu pustili crvene ruže.

- Gledajući kako plutaju ruže, tako su naši najmiliji plutali 1992. godine. Mi tragamo za 280 nestalih osoba iz perioda 1992. godine. U mezarju Veljaci dosad su ukopane 303 osobe, a ove godine se kopa jedna žrtva - rekla je Sinanović.

Iz Komemorativnog centra iz Tuzle danas će biti ispraćen tabut s posmrtnim ostacima jedne identifikovane žrtve Sabita Ibrahimovića. Doček tabuta na mezarje Veljaci u Bratuncu se očekuje u 16 sati, nakon čega će biti upriličen vjerski program za šehide.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Dubrovnik: Mimohod sjećanja na srebrenički genocid

Dizdar i Duraković posjetili povrijeđenog mladića u Bratuncu

Višković: Čuo sam za nemio događaj u Bratuncu, tražit ćemo maksimalnu odgovornost za počinioce

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'