Bosna i Hercegovina     | 11.05.2018. 11:51 |

Čubrilović: Narodna skupština potvrdila puni narodni i demokratski kapacitet

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 11. maja (FENA) - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zahvalio je danas svim poslanicima, članovima Vlade i posebno gostima koji su se obratili na jučerašnjoj posebnoj sjednici entitetskog parlamenta, kojom je, kako je naveo, pokazan puni narodni i demokratski kapacitet.

Istakao je i da je Narodna skupština potvrdila činjenicu da institucije tog entiteta funkcionišu u skladu sa svojim nadležnostima i da su spremne da razgovaraju o svim pitanjima važnim za građane i javnost.

- Posebno se zahvaljujem Davoru Dragičeviću i tužiocu Želimiru Lepiru, koji su se, kao gosti, obratili poslanicima i iznijeli svoje stavove i viđenja. Velika odgovornost je bila i na narodnim poslanicima, koji su usvajanjem Zaključaka i formiranjem Anketnog odbora, učinili maksimum u demokratskom kapacitetu Narodne skupštine čiji cilj je pravedno rasvjetljavanje slučaja u kojem je život izgubio mladić David Dragičević, a što je izazvalo veliku zabrinutost građana - naglasio je Čubrilović, saopćeno je iz parlamenta RS-a.

Dodao je da Narodna skupština nije ni sud, ni tužilaštvo i da ne može da rješava pitanja iz nadležnosti istražnih organa, ali da je, u domenu svojih nadležnosti, dala jasne Zaključke kojima traži da nadležne institucije u skladu sa najvišim profesionalnim standarima okončaju rad na ovom slučaju.

- Od tužioca i ministra na sjednici smo čuli da istraga o tragičnoj smrti Davida Dragičevića još uvijek traje. Ukoliko se po okončanju istrage za pojedince koji su radili na ovom predmetu utvrdi da su činili određene propuste i ako se utvrdi njihova individualna odgovornost, protiv njih će biti preduzete zakonom predviđene mjere - rekao je Čubrilović.

Izrazio je nadu da će Anketni odbor Narodne skupštine, čiji predsjednik je narodni poslanik Branislav Borenović, u roku od jednog mjeseca informisati narodne poslanike o svim činjenicama i iznijeti prijedloge određenih mjera.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana