Regija     | 10.05.2018. 19:06 |

Predsjednik HND-a Saša Leković podnio ostavku

FENA Agencije

ZAGREB, 10. svibnja (FENA) - Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković u četvrtak je Središnjem odboru te strukovne organizacije podnio ostavku na mjesto predsjednika navodeći kako je to odlučio učiniti nakon što su ostavku na njegov poziv odbili dati potpredsjednici HND-a Denis Romac i Slavica Lukić.

U ostavci se navodi kako su mnogobrojni razlozi koji su doveli do tog epiloga, ali zbog ''histerije'' koja je nastala povodom sporne nagrade HND-a Ivani Petrović i reakcija na njenu dodjelu, Leković je naglasio kako nitko u Izvršnom odboru (IO) pa niti u čitavom HND-u nije osporio njegovu izjavu kako bi bilo neetično i neprofesionalno da vodstvo HND-a javno komentira odluke žirija kojega je samo izabralo.

''Tek nakon izjava nekolicine novinara da će zbog dodjele nagrade Ivani Petrović vratiti nagrade koje su oni dobili od HND-a te nakon nastavka pritiska kroz neke medije i na društvenim mrežama odjednom se nekoliko članova IO-a dosjetilo kako 'kolege traže da reagiramo pa ne možemo šutjeti', navodi se u ostavci, prenosi Hina.

Leković ističe i kako je ''ta laž (jer po Statutu HND-a predsjednik uz ostale poslove i predstavlja udrugu u javnosti što znači da je HND tada već bio reagirao) bila glavni 'argument' onima koji su isforsirali priopćenje u kojem se IO HND-a nevješto krijući pravi razlog zapravo ispričava što ne može ukinuti nagradu svog žirija''.

Leković poručuje i kako je objavom takvog priopćenja pod navedenim okolnostima oni koji su za njega glasali u ime čitavog IO-a, a time i u ime čitavog HND-a, njegovu izjavu medijima ''pomnožili su sa nulom'', ističe Leković navodeći da je sramotno optuživanje njega kao ''egoističnog despota'' nakon što je i upozorio da nakon svega sastav Izvršnog odbora ne može ostati isti te da je u interesu HND-a da se maknu ili on ili potpredsjednici.

Raskol u HND-u dogodio se nakon što je novinarka NoveTV Ivana Petrović dobila nagradu HND-a za televizijsko izvještavanje s izricanja presude za ratni zločin šestorici bosanskohercegovačih Hrvata.

U znak prosvjeda jedanaestero novinara odreklo se ukupno 16 dobivenih nagrada HND-a.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Mediji - Izrael se suočava sa velikim strateškim porazom

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Medijsko izvještavanje u najboljem interesu djeteta

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana