Bosna i Hercegovina     | 10.05.2018. 15:12 |

Poziv akterima izbornog procesa u BiH na umjerenu retoriku i osudu govora mržnje

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 10. maja (FENA) - Klub za evropske integracije i sigurnosna pitanja koji djeluje pri Parlamentarnoj skupštini BiH (PSBiH) pozvao je danas sve aktere izbornog procesa u BiH na suzdržanost i umjerenu retoriku tokom predizborne kampanje kako bi Opći izbori 2018 u BiH bili provedeni u sigurnom demokratskom okruženju.

Zajedničkom izjavom, koju su uime tog kluba danas na pres-konferenciji u Sarajevu predstavili poslanici u Predstavničkom domu PSBiH Saša Magazinović, Maja Gasal-Vražalica, Momčilo Novaković, Mirsad Isaković i Jasmin Emrić, kao i delegat u Domu naroda PSBiH Sifet Podžić, podsjetili su na sadržaj Deklaracije o osudi govora mržnje usvojene u maju 2016. godine u istovjetnom tekstu u PSBiH i entitetskim parlamentima.   

Pozvali su u tom kontekstu političke stranke, kandidate i kandidatkinje na predstojećim izborima, kao i nositelje javnih funkcija na umjerenu retoriku tokom predizborne kampanje kojom se neće širiti i poticati govor mržnje.

Svjesni posljedica koje govor mržnje proizvodi u javnom prostoru, a, prije svega, u medijima i na socijalnim mrežama, članovi Kluba za evropske integracije i sigurnosna pitanja sugerirali su svim institucijama u BiH da se maksimalno angažiraju na provođenju zakona, a pravosudnim tijelima da u skladu s nadležnostima i važećim zakonodavstvom odlučno procesuiraju i sankcioniraju govor mržnje.

U zajedničkoj izjavi se ističe uloga medija i značaj koji imaju u pogledu fer i objektivnog izvještavanja, te, istovremeno, u borbi protiv govora mržnje i širenju dezinformacija.

Mediji u BiH su pozvani da prenose sadržaje koji neće sadržavati ksenofobične, antisemitističke ili druge oblike mržnje, temeljene na netoleranciji, te da maksimalno kontroliraju vlastite sadržaje, svjesni uloge i utjecaja na javnost.

Istovremeno, upućen je poziv građanima i građankama BiH da se suzdrže od bilo kojeg oblika širenja mržnje, odnosno da djeluju proaktivno i da preuzmu odgovornost i prijave nadležnim organima svaki govor mržnje koji primijete i prepoznaju u javnom prostoru.

Članovi Kluba za evropske integracije i sigurnosna pitanja potcrtali su značaj poštivanja općih načela neophodnih za provedbu fer izbora u čijem bi fokusu trebali biti programske ideje i unapređenje života građana, a ne potpirivanje i širenje govora mržnje.

Upozorili su da treba jasno napraviti distinkciju između govora mržnje i slobode govora, odnosno da se govor mržnje ni u kojem slučaju ne može tretirati kao sloboda govora, te pozvali regulatorna tijela za printane i elektronske medije ta promptno djeluju u slučajevima prisustva govora mržnje u političkoj kampanji, posebno apostrofirajući ulogu javnih servisa u kreiranju fer i demokratske atmosfere za provedbu narednih općih izbora u BiH.

Članovi Kluba za evropske integracije i sigurnosna pitanja, koji čine 14 poslanika i delegata PSBiH iz 12 bh. političkih stranaka, čiji rad podržava Međunarodni republikanski institut (IRI) iz Washingtona, oglasili su se treći dan po raspisivanju Općih izbora u BiH, a koji će, kako je u utorak najavila Centralna izborna komisija BiH, biti održani 7. oktobra.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom