Kultura     | 10.05.2018. 14:12 |

Općina Centar i ove godine podržava austrijski bal u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. maja (FENA) - Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić ugostio je ambasadora Austrije u BiH Martina Pammera s kojim je razgovarao o drugom austrijskom balu 12. maja u Sarajevu.

Ambasador Pammer je istakao da se na ovaj način želi napraviti brend koji će biti prepoznatljiv u svijetu.

- Koristim priliku da izrazim zahvalnost Općini Centar i načelniku Ajnadžiću na podršci za organizaciju drugog po redu austrijskog bala koji polako prerasta u tradiciju. Želimo da napravimo manifestaciju po kojoj će Sarajevo biti prepoznatljivo u svijetu. Za vrijeme trajanja bala u pet plesnih sala će svakog sata biti nuđeni novi sadržaji. Pored orkestra Bečkog opernog bala program će upotpuniti i Vojni orkestar iz Koruške, Tango-trio Eudiates, te pijanista Robert Werner - istakao je Pammer.

Ajnadžić je istakao da BiH i Austriju veže historija, te da je svaki vid saradnje poželjan.

- Nama je jako drago što postoje inicijative i što će se ovakvi događaji održavati u Sarajevu. Sa velikim zadovoljstvom ćemo nastaviti podržavati, u svakom pogledu, projekte koji imaju za cilj približavanje kultura i običaja ove sarajevske Općine i austrijskih gradova - naglasio je Ajnadžić, te informisao Pammera da je Skupština KS prihvatila Sporazum o regulisanju međusobnih prava i obaveza u vezi s rekonstrukcijom Austrijske kuće.

Zemlja na kojoj se objekt nalazi pripada Zavodu za izgradnju KS, Općina Centar će graditi objekt i upravljati njime 99 godina, a Ministarstvo pravde KS će dobiti dio objekta za Evropsku kuću nacionalnih manjina.

- Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar je u saradnji sa Asocijacijom arhitekata u BiH provela proceduru odabira idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Austrijske kuće. Nadamo se da će uskoro započeti radovi na izgradnji, a da će se u projekat uključiti i prijateljska Austrija - dodao je Ajnadžić, saopćeno je iz Općine Centar.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Šetnja sarajevskih učenika povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo