Bosna i Hercegovina     | 10.05.2018. 11:46 |

U Sarajevu otvoren Međunarodni simpozij 'Iranistika na Balkanu'

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 10. maja (FENA) - Dvodnevni međunarodni simpozij "Iranistika na Balkanu" otvoren je danas na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu koji je organiziran u saradnji sa Iranskim kulturnim centrom Ambasade Islamske Republike Iran u BiH.

Cilj skupa je razmotriti koje su perspektive i tradicija izučavanja perzijskog jezika na univerzitetima iz regije, razmjena ideja, mogućnosti uspostavljanja daljnje saradnje i projekata između akademskih institucija država u regiji.

Konzul za kulturu Ambasade Irana u BiH Ali Ameri očekuje da će učesnici skupa ostvariti čvršće kontakte među orijentalistima na području Balkana te da će se ta saradnja uspostaviti i sa značajnim institucijama u Iranu.

- U zemljama Balkana iranistika je vrlo zapažena i značajna i zbog toga smo pozvali brojne osobe koje se bave ovom oblašću kako bi učvrstili kontakte - zaključio je konzul Ameri.

Profesorica perzijskog jezika na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Dženita Haveri istakla je da se taj jezik u BiH izučava skoro 70 godina.

Dodala je da učesnici simpozija dolaze iz Hrvatske, Srbije, Albanije, Rumunije, Bugarske, Austrije i Irana.

Dodala je da će prisutni imati priliku razgovarati o bogatoj kulturnoj baštini koja je pisana na perzijskom jeziku, izučavanju perzijskog jezika i književnosti na svim institutima na Balkanu te o problemima sa kojima se suočavaju.

- Katedra za perzijski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Sarajevu je jedino mjesto gdje se taj jezik izučava na akademskom nivou - zaključila je.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj naglasio je da perzijska duhovna baština ima dugu tradiciju izučavanja na balkanskom tlu te da predstavlja odraz složene i čudesne iranske kulture i vjerske mudrosti koja je itekako prepoznata.

Mišljenja je da su takvi simpoziji jako bitni jer, ne samo da otvaraju nova vrata pred savremenom iranistikom, već i omogućavaju dijalog unutar naučnog diskursa o historijskom naslijeđu naroda Balkana.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Rekonstruisana biblioteka Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli

Dodijeljene Dekanove nagrade najboljim studentima Filozofskog fakulteta SUM-a

Otvorena Međunarodna znanstveno-stručna konferencija 'PR, Media & Sports Days' (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo