Kultura     | 09.05.2018. 22:43 |

Gala koncert Moskovskog kamernog orkestra "Šnitke"

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 9. maja (FENA) - Gala koncert Moskovskog kamernog orkestra "Šnitke" posvećen 73. godišnjici pobjede u velikom Otađbinskom ratu održan je večeras u sarajevskoj Vijećnici, na godišnjicu otvaranja ovog obnovljenog simbola grada.

Dolazak poznatih muzičara je bio realizovan u okviru Protokola o saradnji potpisanog u oktobru prošle godine između Uprave Sarajeva i Uprave Centar grada Moskve.

U isto vrijeme gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka bio je prisutan na Crvenom trgu i gledao Paradu Pobjede.

Gosti iz Moskve izveli su neke od najboljih koncertnih kompozicija poznatih svjetskih kompozitora: Bacha, Čajkovskog, Rahmanjinova, Haydna, Rossinija, Vivaldija i drugih.

Moskovski kamerni orkestar formiran je u Moskovskom državnom muzičkom institutu, a ove godine proslavlja se 80. godišnjica rođenja Alfreda Schnittkea, ruskog kompozitora njemačkog porijekla, po kojem je nazvan orkestar.

Od svog nastanka, orkestar je nastupao u najboljim koncertnim dvoranama u Moskvi, Sankt-Peterburgu i Velikoj prijestolnoj dvorani Katarinine palate. Posljednje dvije godine Moskovski kamerni orkestar uspješno je organizirao evropsku turneju u gradovima od Češke Republike, Njemačke, Francuske, Španije do Austrije.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom