Stranačke aktivnosti     | 09.05.2018. 18:47 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

 

U Tuzli je večeras održana tribina Naše stranke o temi Vizija vanjske politike: snaga, stabilnost, otvorenost.

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović i član Predsjedništva Naše stranke Selim Bešlagić govorili su prisutnim gostima u prepunoj dvorani Teatra Kabare Tuzla na to koliko je važno da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine normalno funkcioniše kako bi se uspostavili korisni diplomatski odnosi sa drugim državama i poboljšao imidž zemlje.

Tim povodom, sudionik večerašnje tribine bio je i Boriša Falatar, kandidat Naše stranke za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na ovogodišnjim Općim izborima.

Kako je Naša stranka odlučila da tribinu o ovoj značajnoj temi organizira na Dan pobjede nad fašizmom, Falatar je u svom obraćanju podsjetio na povijesne događaje koji su doveli do toga da se 9. maj danas obilježava kao datum od međunarodnog značaja, a posebno za evropske narode, te da su upravo sve one vrijednosti koje simbolizuje ovaj dan zajednička poveznica svim narodima.

Naveo je da su to i temelji na kojima je građena današnja Evropska unija, te da Bosna i Hercegovina kao geografski i povijesno evropska zemlja ima pravo postati njenom članicom.

“Zato je potrebno da provedemo suštinske demokratske promjene, osiguramo vladavinu prava i zaštitu manjina, a pored svega toga uspostavimo i funkcionalnu tržišnu privedu sposobnu da se nosi sa konkurencijom unutar EU”, rekao je Falatar.

Istakao je kako je naša zemlja predugo objekat kojem se diktiraju procesi i da umjesto toga mora preuzeti aktivnu ulogu i strateški voditi vanjsku politiku kako bi se nametnula na međunarodnoj sceni.

Od posebnog značaja Falatar smatra odnos BiH prema zemljama u regiji s kojima bismo trebali istupati zajednički na globalnom planu: “Najbitniji i najbliži partneri Bosne i Hercegovine su zemlje u regiji. Naša je budućnost zajednička. Mi moramo da jačamo suradnju, da nam ona bude ključni prioritet. S obzirom da sam imao priliku da budem u međunarodnim institucijama, da se bavim multilateralnom, shvatio sam da najveći uspjeh postižu upravo one zemlje koje su uspjele stvoriti jake i održive saveze, koji omogućuju zajedničku borbu za konkretne ciljeve. U Ujedinjenim nacijama grupe zemalja nastupaju zajednički. Europska unija po pravilu, Skandinavske zemlje također.”

Prije same tribine, delegacija Naše stranke je na Kapiji položila cvijeće u znak sjećanja na nevino stradalu tuzlansku mladost u posljednjem ratu sa željom da mlade više nikad ne gubimo. Pogotovo ne u ratovima.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke Zenica

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'