Bosna i Hercegovina     | 09.05.2018. 16:00 |

Osnovci iz općine Centar posjetili Tunel spasa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. maja (FENA) - Posjetom Ratnom tunelu spasa Dobrinja-Butmir, 534 učenika devetih razreda iz 11 osnovnih škola s područja općine Centar u Sarajevu pridružilo se obilježavanju Dana te općine.

Prva grupa u kojoj su bili učenici škola: "Alija Nametak“, "Isak Samokovlija“, "Musa Ćazim Ćatić“, "Hasan Kikić“, "Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ i "Nafija Sarajlić“, posjetila je Tunel spasa 7. maja, a 9. maja druga grupa iz škola: "Katolički školski centar“, "Hasan Kaimija“, "Vladislav Skarić“, "Silvije Strahimir Kranjčević“ i "Safvet-beg Bašagić“.

Osnovci su posjetili dio Tunela i muzejsku postavku, pogledali kratki dokumentarni film "Tunel - Tajna opsada Sarajeva“ te saslušali predavanje o ratnim dešavanjima u Sarajevu.

Ovu posjetu školaraca Tunelu spasa organizirala je Općina Centar u saradnji s Jedinstvenom organizacijom boraca "Unija veterana općine Centar“, saopćeno je iz te općine.

Ratni Tunel spasa u Sarajevu prokopan je 1993. godine ispod aerodromske piste. Povezivao je naselja Dobrinju i Butmir i bio jedina komunikacija opkoljenog grada s ostatkom svijeta. Tunel je tokom opsade Sarajeva imao najvažniju ulogu u opstanku, prehrani stanovnika i odbrani grada.

Danas svjedoči o nevjerovatnoj borbi za odbranu Sarajeva i volji za životom. U tunelu dugom oko 720 metara, visokom između 1,5 i 1,8 metara, postavljene su tokom 1994. godine tračnice po kojima su išla niska kolica, što je povećalo protok robe i ljudi.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Stanari u akciji čišćenja zajedničkih prostorija, za primjer ostalima

Počelo uređenje Trga Karla Paržika na Marijin dvoru

Glasanje u Sarajevu za parlamentarne izbore u Hrvatskoj

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu