Bosna i Hercegovina     | 09.05.2018. 15:07 |

Obilježen Dan Europe na Filozofskom fakultetu u Mostaru

FENA Nada Landeka

MOSTAR, 9. svibnja (FENA) - Predavanjem o sveeuropskim akademskim integracijama profesora Ludvik Toplak s međunarodnog sveučilišta iz Maribora Alma Mater Europaea u srijedu je obilježen ''Dan Europe'' na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Uoči predavanja profesor Toplak rekao je kako mu je čast što o Danu Europe može govoriti u Mostaru koji je, po njegovim riječima, kroz povijest bio jedro europske kulture zajedno s Dalmacijom.

- 9. svibnja slavi se kao dan uspomene na Schumanovu deklaraciju iz 1950. godine kada je započeo proces Europske integracije u oblasti ekonomije, zatim politička integracija, a za nas je danas značajna akademsko sveučilišna integracija i duhovno spiritualna integracija - rekao je Toplak.

Predavanjem na temu ''Politologija u BiH - budućnost i perspektive razvoja'' i predstavljanjem knjige ''Mostarsko-europske priče 2015.-2017.'' profesora Mile Lasića, na mostarskom Filozofskom fakultetu u srijedu je, također, obilježeno deset godina od utemeljenja Studij politologije.

Pročelnica Studija politologije Gordana Iličić rekla je kako je studij za deset godina izrastao u respektabilnog partnera, kako u znanstvenima, tako i u društvenima aktivnostima.

Najavila je osnivanje novog specijalističkog studija Upravljanje EU projektima, kao i pokretanje doktorskog studija politologije.

Nazočnim se obratio i mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, koji je u svom govoru istaknuo kako se na današnji dan obilježava Dan Europe i Dan pobijede nad fašizmom te kako, u skladu s tim, treba ustrajati na putu borbe za slobodu i dostojanstvo svakog čovjeka i svakog naroda.

- Neka nam Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe budu dodatni poticaj i trajna inspiracija za građenje takve budućnosti u kojoj će BiH biti zajednica jednakopravnih, jednako vrijednih građana, ukratko Europska unija u malom - poručio je Bešlić.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Dan otvorenih vrata Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg

Rekonstruisana biblioteka Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli

Dodijeljene Dekanove nagrade najboljim studentima Filozofskog fakulteta SUM-a

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana