Bosna i Hercegovina     | 09.05.2018. 14:43 |

Pendeš primila delegaciju Ministarstva odbrane Kraljevine Saudijske Arabije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. maja (FENA) - Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš sa saradnicima primila je danas delegaciju Ministarstva odbrane Kraljevine Saudijske Arabije predvođenu generalmajorom Ali Ibrahimom Al-Fawazom.

Delegaciju Ministarstva odbrane Kraljevine Saudijske Arabije su, pored generala Al-Fawaza, činili - brigadni general Hussein Ali Dammas, brigadni general Muhammed Al Askar i brigadiri Yousuf A. Al Tassan i Muhammed A. Al  Tuwaijiri, te  ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini Hania Abdullah M. Mominah.

Pendeš je delegaciju Ministarstva odbrane Kraljevine Saudijske Arabije informirala o aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), te izrazila zadovoljstvo i zahvalnost na podršci i pomoći koju ova prijateljska zemlja pruža našoj zemlji.

Ministrica se posebno zahvalila na podršci Ministarstva odbrane Kraljevine Saudijske Arabije Ministarstvu odbrane BiH s naglaskom na donaciji od gotovo milion američkih dolara koji će biti korišteni u procesu rješavanja viškova naoružanja i municije i dodatnom jačanju sigurnosti skladišta OSBiH, a sve u okviru postojećih projekata koji se implementiraju pod okriljem UN-ovog Razvojnog programa (UNDP) i Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Također, Pendeš je kazala da investiranje u sigurnost skladišta naoružanja i municije, jeste u stvari “investiranje u sigurnost Bosne i Hercegovine i njenih građana, ali i investicija u sigurnost regiona i šire”.  

Ovaj sastanak je bio prilika i da se razgovara o predloženom bilateralnom sporazumu u oblasti odbrane  između ova dva ministarstva, a ova visoka vojna delegacija informirana je o trenutnim aktivnostima i procedurama vezanim za  prijedlog ovog dokumenta.

General Al Fawaz se zahvalio ministrici Pendeš na izdvojenom vremenu i prijemu, te izrazio zadovoljstvo odnosima između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije i iskazao opredjeljenje Kraljevine Saudijske Arabije za nastavkom i proširenjem saradnje u oblasti odbrane, kao i uspostavi i proširenju međusobne saradnje u brojnim drugim oblastima kao što su ekonomija, turizam, kultura, te posebno u oblasti namjenske industrije, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH-a.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Saudijska Arabija objavila da će Ramazanski bajram početi u srijedu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'