Ekonomija     | 09.05.2018. 12:04 |

Programi COSME i Horozon 2020 za jačanje konkurentnosti i inovativnosti

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 9. maja (FENA) - Na radionici u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTK BiH) malim i srednjim preduzećima (MSP) predstavljeni su potencijalni izvori finansiranja u okviru dva programa Evropske komisije - COSME i Horizon 2020.  

Radionicu je u Sarajevu organizirala VTK BiH kao koordinator konzorcija Evropske preduzetničke mreže u BiH, odnosno u FBiH, a u saradnji sa partnerima Unicredit i ProCredit bankom.  

Načelnik Odjela za EU u Vanjskotrgovinskoj komori BiH Amir Hujić je kazao da je cilj radionice da se predstavnici MSP upoznaju sa dostupnim sredstvima koja su namijenjena u okviru ta dva programa, kao i sa drugim proizvodima za MSP, te o uslugama koje su dostupne u okviru projekta EEN mreže u Bosni i Hercegovini.

- Ukupni budžet COSME-a iznosi 2,3 milijarde eura. Njegov cilj je povećati konkurentnost kompanija, smanjiti nezaposlenost, stvoriti poticajnu poduzetničku okolinu i razvoj poduzetništva. Tek od prošle godine BiH je korisnik tog programa i mi kao Evropska preduzetnička mreža, koji se finansiramo iz tog programa, potpisali smo ugovor sa EU u junu prošle godine – naveo je Hujić.  

Preduzeća iz BiH još uvijek ne koriste značajnije ova sredstava, a jedan od razloga za to je što, kako je kazao Hujić, nemaju dovoljno informacija.

-  Slikovit primjer je program "Horizon 2020" koji predstavlja podršku inovativnim preduzećima i tu nemamo dobre rezultate u BiH, a jedan od razloga je i taj što sistemski nije riješena podrška takvim preduzećima, a oni su nosioci razvoja. Evropska komisija čini ogromne napore jer je program "Horizon 2020" težak 80 milijardi eura. Oni daju podršku takvim preduzećima jer su oni generatori razvoja i otvaranja novih radnih mjesta – naveo je Hujić.

Dodao je da su za učešće na radionici pristigle prijave od oko 50-ak preduzeća kojima će biti pojašnjeno kako mogu da apliciraju, te kakvi su kriteriji.

- Očekujemo da će rezultat ove naše radionice biti veći procenat odobrenih aplikacija, kao i njihova uspješna realizacija – dodao je Hujić.  

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

LDA Mostar organizira radionicu za mlade poduzetnike

Uvoz meda u BiH 14 puta veći od izvoza

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'