Bosna i Hercegovina     | 09.05.2018. 11:57 |

Prva nacionalna radionica o statistici hemikalija i otpada u BiH

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 9. maja (FENA) – U Agenciji za statistiku Bosne i Hercegovine danas je organizirana prva nacionalna radionica o statistici hemikalija i otpada u BiH, na kojoj su prezentirane aktuelne aktivnosti kako bi se donosioci odluka osnažili da predlažu politike u vezi sa prikupljanjem podataka o hemikalijama i otpadu.

To je potrebno uraditi na osnovu dokaza, te je Bosna i Hercegovina kao članica UN-a odabrana da učestvuje u pilot projektu „Hemikalije i otpad pod okriljem Programa 2030: Izgradnja kapaciteta za ciljeve održivog razvoja i pregled  u zemljama u razvoju“, koji će rezultirati nacionalnim izvještajem o podacima o hemikalijama i otpadu u BiH.

-  Zadovoljstvo nam je što ćemo do juna 2019. godine realizirati ovaj projekt pod pokroviteljstvom UN Agende 2030. Glavna svrha je da osiguramo kvalitetne statističke podatke koji će biti korisni za domaće i strane korisnike. Ove aktivnosti trebaju uticati i na poboljšanje izvještavanja prema relevantnim međunarodnim sporazumima o zaštiti okoliša - izjavio je direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić.

Za sada je poznato da se BiH bliži regionalnom prosjeku što znači da se po glavi proizvodi 365 kg komunalnog otpada od čega je oko 200 kg otpada iz domaćinstava.

Na radionici je nositeljica UN projekta za okoliš/životnu sredinu Jillian Campbell naglasila da danas većina ljudi očekuje da će sve podatke naći putem web pretraživača Google, pa ukoliko ih ne nađu bivaju razočarani.  

- Samim tim je većina vlada u svijetu prepoznale potrebu da se vrši mjerenje odgovarajućih ciljeva održivog razvoja, što uključuje i otpad. Moramo osigurati mogućnost ljudima da dođu do informacija o tome koliko se hrane proizvede i koliko se baci i na koji način bude upropaštena. Iako u tom smislu Google osigurava puno informacija to nije dostupno koliko je potrebno. To je cilj našeg rada i zašto smo ovdje, te namjeravamo raditi sa Agencijom za statistiku i drugim relevantnim institucijama u BiH da bi saznali odakle dolazi otpad i kako možemo unaprijediti znanje u toj oblasti  - poručila je Campbell.

Također, na radionici je rečeno da je u BiH trenutno u toku izrada nacionalne mape puta za ciljeve održivog razvoja (SDG).

Agencija za statistiku BiH je nosilac razvoja nacionalne baze podataka za SDG indikatore u saradnji sa drugim državnim institucijama.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

LDA Mostar organizira radionicu za mlade poduzetnike

U Mostaru radionica o stanju i problemima energetske tranzicije u BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana