Bosna i Hercegovina     | 09.05.2018. 10:06 |

Završen projekt energijske obnove OŠ 'Vareš Majdan' u Varešu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. maja (FENA) - Osnovna škola "Vareš Majdan" u Varešu pridružila se sve većem broju objekata u Federaciji BiH u kojima je završena implementacija projekta uvođenja energijske efikasnosti.

Kvalitetniji i ugodniji uslovi boravka učenika i uposlenika te škole omogućeni su projektom Svjetske banke "Energijska efikasnost u BiH" - (BEEP) koji implementira Federalno ministarstvo prostornog uređenja. U projekt utopljavanja škole je uloženo 572.365 KM, dok procijenjena ušteda nakon realizacije projekta na godišnjem nivou iznosi 26.444 KM.

Implementacija mjera energijske efikasnosti podrazumijevala je termoizolaciju fasadnih zidova, zamjenu krova i zamjenu dijela LED rasvjete, kao i sanaciju fiskulturne sale.

Aktivnosti koje su realizirane u okviru projekta, osigurat će smanjenje emisije CO2, što znači prelazak na čistije energente, smanjenje zagađenja zraka u zimskom periodu uzrokovanog nepravilnim i neefikasnim sagorijevanjem goriva, povećanje nivoa komfora u objektima, te povećanje svijesti o energijskoj efikasnosti.

Ministar prostornog uređenja FBiH Josip Martić izjavio je da su cjelokupan posao napravile domaće kompanije, pri čemu su zadržana postojeća ali i otvorena nova radna mjesta, te se pokazalo kakvu pozitivnu društvenu korist mogu imati razvojni projekti poput ovoga.

- U okviru tog projekta Vlada FBiH je prepoznala značaj investiranja u energijsku učinkovitost, pri čemu je samo Ministarstvo na čijem sam čelu investiralo više od 17 miliona KM. U protekle dvije i po godine obnovljeno je ukupno 29 javnih objekata širom Federacije BiH, a ostvarene su uštede u energiji, te podignut komfor i kvalitete boravka za više od 220.000 korisnika. Do sada je kao rezultat uspješne saradnje sa Vladom Zeničko-dobojskog kantona obnovljeno ukupno 11 javnih objekata, 10 škola i jedna bolnica, uz investiciju od 3,7 miliona KM. U planu nam je da u 2018. obnovimo dodatnih pet objekata u ovom kantonu, na čemu intenzivno radimo - rekao je Martić, saopćeno je iz Ministarstva prostornog uređenja FBiH.

Na svečanosti koja je upriličena povodom završetka projekta energijske obnove, ali i povodom dana škole, osim ministra Martića, prisustvovali su i voditelj projekta za FBiH Mustafa Čopelj, premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Mensur Sinanović, načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević, kao i direktor OŠ "Vareš Majdan" Nehrudin Muftić.

Uposlenici i učenici škole izrazili su zadovoljstvo što će rad i usvajanje novih znanja provoditi u ugodnijim učionicama. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo