Magazin     | 09.05.2018. 08:28 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 9. svibnja (FENA) -

- 1800. Rođen John Brown, borac za ukidanje ropstva u SAD-u. Izvršio je napad na arsenal u Harpers Ferryu 1859., zbog čega je optužen za izdaju i pobunu robova i osuđen na smrt vješanjem. 

- 1805. Umro Friedrich Schiller, jedan od najvećih njemačkih i svjetskih pjesnika. 

- 1860. Rođen James Matthew Barrie, škotski pisac, autor knjige o Petru Panu.

- 1901. U Melbourneu otvoren prvi parlament Australije.

- 1936. Italija zvanično okupirala Abisiniju (Etiopija), a svog kralja Vittoria Emanuela III. proglasila abisinskim carem.

- 1950. Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske predstavio je svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Taj prijedlog, poznatiji kao "Schumanova deklaracija", smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija. Dan Europe obilježava se na današnji datum. 

- 1959. U Sarajevu umro bh. povjesničar i pisac Hamdija Kreševljaković. Objavio je više od 350 radova iz oblasti povijesti, kulture, civilizacije, baštine BiH, naročito iz osmanskog doba.

- 1960. SAD postale prva zemlja u kojoj su legalizovane pilule za sprečavanje začeća.

- 2001. U kaosu koji je na stadionu u Acri (Gana) nastao kada je policija bacila suzavac na razjarene navijače, 126 ljudi izgubilo je život.

- 2004. U eksploziji na stadionu Dinamo u Groznom, tijekom proslave Dana pobjede na fašizmom, poginuo čečenski predsjednik Ahmad Kadirov i još šestoro ljudi, a na desetine ranjeno, uključujući i ruskog generala Valerija Baranova.

- 2010. Umrla Lena Horne, američka jazz pjevačica, glumica, plesačica i aktivistica za zaštitu ljudskih prava.

- 2015. U obračunu pripadnika makedonske policije s naoružanom terorističkom grupom UCK u Kumanovu poginulo je osam policajaca i 14 napadača. Zarobljeno je 27 pripadnika UCK-a koji su došli s Kosova.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!