Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 08.05.2018. 22:44 |

EU ostaje privržen provedbi nuklearnog sporazuma s Iranom - Mogherini  

FENA Agencije

 

BRUXELLES, 8. svibnja (FENA) - Europska unija žali zbog američke odluke o izlasku iz nuklearnog sporazuma s Iranom i ostaje odlučno privržena nastavku njegove pune i učinkovite provedbe, izjavila je u utorak visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini te izravno pozvala iranski narod da ne dopusti ikome da sporazum razori. 

"Sve dok Iran nastavlja ispunjavati svoje obveze, kao što je dosad činio, Europska unija ostaje privržena punoj i učinkovitoj provedbi nuklearnog sporazuma", izjavila je Mogherini, obraćajući se iz predstavništva EU-a u Rimu, prenosi Hina.

 

 Mogherini se obratila i Irancima, navodeći da je Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja (JCPOA), što je puni i službeni naziv nuklearnog sporazuma s Iranom, jedan od najvećih diplomatskih postignuća.

 "Zaključila bih s porukom iranskim građanima i čelnicima, svakome od njih pojedinačno. Ne dopustite nikome da razori ovaj sporazum. On je jedan od najvećih postignuća koje je diplomacija ikada postigla. To smo postigli zajedno. On je dokaz da su moguća obostrano dobitna rješenja kroz dijalog, angažman i upornost", rekla je Mogherini.

 Mogherini je rekla da od ostatka međunarodne zajednice očekuje nastavak provedbe sporazuma.

 "Sporazum je kulminacija 12 godina diplomatskih napora. On pripada međunarodnoj zajednici. On funkcionira i ispunjava cilj, a to je jamčiti da Iran ne razvija nuklearno oružje", rekla je.

Što se tiče sankcije koje je američki predsjednik Donald Trump najavio protiv Irana, Mogherini je najavila da će se u sljedećim satima i danima konzultirati s partnerima kako bi zajednički procijenili implikacije te odluke. 

"Europska unija je odlučna djelovati sukladno svojim sigurnosnim interesima i zaštiti svoje ekonomske investicije", rekla je šefica europske diplomacije.

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Ministri EU ostali na konkretnom obećanju slanja 'Patriot' sistema Ukrajini

EU službeno uvjetuje integraciju Srbije normalizacijom odnosa s Kosovom

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta