Bosna i Hercegovina     | 08.05.2018. 15:21 |

Wigemark: Očekujemo da svi pokažu kopromis u vezi s Izbornim zakonom

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 8. maja (FENA) - Šef Delegacije Evropske unije u BH Lars-Gunnar Wigemark rekao je danas u Banjoj Luci da su izmjene i dopune Izbornog zakona BiH unutrašnje bh. pitanje, te da ostaje da se riješe preostala pitanja u smislu provedbe izbornih rezultata, kako ne bi postali prepreka evropskom putu BiH.

EU očekuje, dodao je da svi akteri u tom poslu pokažu spremnost na postizanje kompromisa, umjesto ponavljanja poznatih stavova koji neće nigdje odvesti.

Wigemark je rekao da su zemlje EU zabrinute zbog izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH, jer bi, kako smatraju, taj prijedlog Ministarstva pravde BiH mogao ugroziti postojeću borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, ali i terorizma.

-To bi predstavljalo korak unuzad i u procesu evropskih integracija - dodao je on u izjavi novinarima.

Istakao je da mehanizam koordinacije treba da se koristi za usaglašavanje svih stavova u BiH, koji se tiču evropskih pitanja.

Nakon sastanka koji je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak danas u Banjoj Luci organizovao s ambasadorima zemalja članica Evropske unije (EU) u BiH, kao i ambasadorima zemalja članica EU koji nerezidentno pokrivaju BiH iz drugih zemalja, Wigemark je istakao da je pred regionom važan period da se naprave određeni iskoraci na evropskom putu, među kojima je i pitanje digitalizacije.

I ambasadorica Bugarske u Bosni i Hercegovini Avgustina Tzvetkova Karabasheva je naglasila da je Samit EU i zapadnog Balkana 17. maja u Sofiji mogućnost da se ponovo naglasi strateška važnost te regije i evropski put njenih zemalja.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Schmidt: O nadležnostima Centralne izborne komisije BiH se ne može pregovarati

OSCE osuđuje odluke NSRS o izbornom zakonu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'