Ekonomija     | 08.05.2018. 14:22 |

KS: Inspektori sankcionisali nepravilnosti u obavljanju turističke djelatnosti

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 8. maja (FENA) - U prva četiri mjeseca ove godine kantonalni tržišno-turistički inspektori su, primjenjujući odredbe Zakona o turizmu Kantona Sarajevo i Odluke o visini boravišne takse, izvršili ukupno 93 inspekcijska nadzora, od čega 74 kod subjekata koji pružaju uslugu smještaja i 19 nadzora nad radom putničkih agencija, rečeno je Feni u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIP KS).

- Obračunata boravišna taksa kod kontrolisanog broja subjekata, za period koji je obuhvaćen kontrolom, iznosi 256.700 KM od kojeg na račun Turističke zajednice KS nije uplaćeno 356 KM - kazala je glasnogovornica KUIP-a KS Vildana Brdarić.

Dodala je da da su u kontrolisanom periodu kod navedenog broja subjekata boravila 66.122 gosta, a ostvareno je i 132.917 noćenja.

Također, inspektori su kontrolisali i uplatu članarine Turističkoj zajednici KS, koju su dužni uplaćivati svi subjekti koji pružaju usluge smještaja, a ona za navedeni izvještajni period iznosi 3.598 KM.

Radi utvrđenih nepravilnosti u oblasti turističke djelatnosti inspektori su izdali 25 prekršajnih naloga u iznosu od 19.752 KM, a donijeli su i sedam rješenja o zabrani rada, te jedno rješenje o otklanjanju utvrđenih nedostataka.

Iz KUIP-a KS podsjećaju da obračunata boravišna taksa na svakom fiskalnom računu treba biti posebno obračunata.

Također, obveznici boravišne takse su dužni sedmično vršiti uplatu naplaćene boravišne takse na račun Turističke zajednice KS, dok su do 15-og u mjesecu, obavezni dostaviti izvještaj Inspektoratu tržišno-turističke inspekcije o broju registriranih gostiju i noćenja, za prethodni mjesec.

Nadležni inspektorat dva puta mjesečno dostavlja izvještaje o provedenim nadzorima sa tabelarnim prikazom pojedinačno kontrolisanih subjekata Ministarstvu privrede KS i Turističkoj zajednici KS.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vlada KS dala saglasnost na upošljavanje 17 kantonalnih inspektora

KUIP KS - Kontrole subjekata nadzora koji usluge smještaja oglašavaju putem interneta

KUIP KS: Na tržištu KS dosad nije pronađen proizvod koji je sporan u Hrvatskoj

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo