Ekonomija     | 08.05.2018. 14:16 |

Okrugli sto - Povećati poticaje za pčelarstvo da bi bh. pčelari bili konkurentni

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 8. maja (FENA) - Poticaji za pčelarstvo morat će biti značajno uvećani kako bi bh. proizvođači mogli biti konkuretni, istaknuto je na okruglom stolu o toj oblasti koji je održan danas u Sarajevu.

Predsjednik Saveza pčelara FBiH Sejo Deljo precizirao je da je u posljednjih sedam godina Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva podijelilo 402 miliona KM za poljoprivredu, od čega pčelari nisu dobili skoro ništa i oni pokušavaju promijeniti taj odnos prema pčelarstvu. 

- U ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji mi učestvujemo od 1,7 do 1,9 posto, a u programu poticaja za ovu godinu za pčelarstvo je namijenjeno 0,2 posto sredstava. Mi ne možemo biti konkurentni jer samo Hrvatska i Srbija za pčelarstvo izdvajaju 10 do 20 puta više sredstava i mi ćemo i dalje sve više uvoziti jer bh. tržište traži 2.000 tona meda godišnje - rekao je Deljo.

Savjetnik federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Husnija Kudić naveo je da će uskoro biti uređen registar pčelinjaka i pčelinjih zajednica (košnica) kako bi stvorili uslove za podršku proizvodnji koja ove godine iznosi dvije KM po košnici.

- U registru poljoprivrednih gazdinstava FBiH evidentirano je oko 140.000 pčelinjih zajednica, dok se stvarnim brojem smatra oko 215.000 košnica i kada svi budu registrovani bit će moguće kreirati poticajnu politiku - pojasnio je Kudić.

Direktorica Sektora za poljoprivredu i trgovinu Privredne komore FBiH Erina Lasić apelovala je na veterinarske zavode i fakultete da pomognu u zaštiti zdravlja pčela jer se kod nas još koriste liekovi koji su zabranjeni u Evropskoj uniji, a naši proizvodi moraju izaći na to tržište jer imaju potencijal za to.

- Privredna komora FBiH će učiniti sve sa svoje strane da naši pčelinji proizvodi budu prisutni na sajmovima i da provodimo edukacije unutar naših institucija - rekla je Lasić.

Okrugli sto "Spasimo pčele, s posebnim osvrtom na Program novčanih podrški u poljoprivredi u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2018. - Poticaj za pčelarstvo" organizirali su Savez pčelara FBiH i Privredna komora FBiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Brčko - Predstavljena aplikacija za elektronsko podnošenje zahtjeva za podsticaje u poljoprivredi

Pčelari u FBiH od novog zakona očekuju rješenje na dobrobit pčela i pčelara

U Kantonu Sarajevo počela procedura dodjele poticaja u poljoprivredi u 2024. godini

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta