Sport     | 08.05.2018. 13:49 |

Opačak: Ako se ekipa psihički oporavi možemo ugroziti Zrinjski u Mostaru

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 8. maja (FENA) - Košarkaši Zrinjskog i Sparsa sutra će u Mostaru igrati majstoricu za plasman u finale prvenstva Bosne i Hercegovine u sezoni 2017./18.

Pobjednik sutrašnjeg meča u finalu će igrati protiv branioca titule i višestrukog prvaka BiH Igokee, koja je u poljednjih nekoliko sezona neprikosnovena u domaćem prvenstvu.

Sparsi su u prvo meču polufinala u Mostaru uspjeli oduzeti Zrinjskom prednost domaćeg terena i u seriji koja se igra na dvije pobjede povesti s 1:0, ali su Mostarci, koji su u regularnom dijelu sezone uvjerljivo osvojili prvo mjesto, uspjeli u revanšu u Sarajevu ostvariti pobjedu koja je dovela do majstorice. 

Trener Sparsa Ivan Opačak je svjestan da je njegov tim propustio veliku priliku da se pobjedom na domaćem terenu plasira u finale, međutim u izjavi za Fenu ističe da se njegovi košarkaši mogu psihički vratiti na odgovarajući nivo i ponovo ugroziti Zrinjski na njegovom terenu. 

- Poraz nam je svima u klubu teško pao. Apetiti su nam porasli preko noći, htjeli mi to ili ne, ali trudili smo se da ostanemo na zemlji i ozbiljno shvatimo situaciju u kojoj se nalazimo. Uradio sam sve da igrače spremim na pritisak, međutim tokom cijele utakmice u Sarajevu se vidjelo da je ipak pritisak učinio svoje. Trudim se da igrače prije svega psihički pripremim za sutra i da probamo odigrati dobru utakmicu - rekao je Opačak. 

Naglašava da Zrinjskom mnogo znači iskustvo igranja ABA 2 lige, jer je mostarska ekipa u prošloj sezoni u odnosu na Sparse odigrala mnogo veći broj teških utakmica.

- Mislim da nisu prezentirali ništa specijalno, dobili su nas zahvaljući našim greškama i tremi. Vraćamo se na početak i moram reći da sam sretan zbog majstorice koju igramo, jer da nam je neko takvu priliku nudio prije mjesec dana objeručke bih je prihvatio. Nije još ništa gotovo, imamo podjednake šanse da se plasiramo u finale - naglašava trener Sparsa. 

Dodaje da će u sutrašnjem meču pokušati promijeniti i regulisati određene stvari u napadu Sparsa, jer je zadovoljan kako su njegovi košarkaši u drugoj utakmici igrali odbranu, ali ne i napad.

- Dosta smo srljali u napadu jer smo mislili da možemo utakmicu riješiti u prvih pet minuta. Takav ritam smo igrali tokom cijelog meča, a Zrinjski je iskusno to znao iskoristiti. Kada smo dva minuta do kraja došli do poravnanja nismo znali utakmicu privesti kraju. Definitivno ćemo promijeniti neke stvari u napadu, a vjerujem da ćemo sutra ponovo pokazati da smo dobar odbrambeni tim - zaključio je Opačak. 

U timu Sparsa povrijeđenih igrača nema, tako da će Opačak za sutrašnji meč imati na raspolaganju sve košarkaše. 

Treća utakmica polufinala prvenstva BiH između Zrinjskog i Sparsa će biti odigrana sutra u dvorani "Bijeli brijeg" u Mostaru s početkom u 20 sati.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Poznati parovi košarkaške Lige 6 za prvaka i Lige za opstanak

Košarkaši Mladosti posljednji učesnici Lige 6 za prvaka

Mladost savladala Spars i došla na korak do plasmana u Ligu 6

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo