Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 08.05.2018. 13:01 |

Lider armenske opozicije i protesta postao novi premijer države

FENA Internet

EREVAN, 8. maja (FENA) - Lider opozicije u Armeniji Nikol Pashinyan imenovan je danas za premijera, a nakon višesedmičnih demonstracija protiv bivših vlasti, javlja BBC.

Pashinyan je bio na čelu protesta koji su sa vlasti uklonili bivšeg predsjednika i premijera Serzha Sargsyana. Dok je Pashinyan govorio u parlamentu, hiljade građana su se okupili na ulicama Erevana. Pashinyan je obećao da će ljudska prava biti poštovana, te da pokrenuti borbu protiv korupcije.

- Svi ljudi će biti jednaki pred zakonom - poručio je novi premijer države sa oko tri miliona stanovnika koja je ovisna od Rusije i u kojoj su smještene vojne baze pod kontrolom Moskve.

Mirna revolucija protiv vladavine jedne partije je presedan u postsovjetskim državama koje su još uvijek ovisne od Rusije. Moskva nije intervenirala u posljednjim dešavanjima u Armeniji.

Pashinyan je danas dobio 59 glasova, dok je protiv njega bila 42 zastupnika. Najavio je da će čim se steknu uvjeti raspisati nove izbore.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Alijev: Azerbejdžan i Armenija mogli bi potpisati mirovni sporazum do novembra

Alijev: Azerbejdžan i Armenija 'bliži miru nego ikada'

Alijev: Azerbejdžan i Armenija sada su bliži miru nego ikada

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta