Ekonomija     | 08.05.2018. 12:05 |

Dionice Air Francea oštro pale, ministar najavio mogući nestanak kompanije

FENA Internet

SARAJEVO, 8. maja (FENA/BBC) - Dionice Air France-a pale su 14 posto u ponedjeljak, kao reakcija na najnovije događaje u problematičnoj aviokompaniji.

To je bila prva šansa da investitori reaguju na ostavku generalnog direktora Jean-Marca Janaillaca i komentare francuskog ministra ekonomije.

Ostavka Janaillaca došla je nakon što je osoblje u aviokompaniji koja bilježi gubitke odbilo prijedlog novog ugovora o platama i nastavilo svoj štrajk za povećanje plata od 5,1 posto.

U nedelju je ministar ekonomije Francuske Bruno Le Maire upozorio da bi Air France mogao "nestati". Francuska vlada poseduje 14,3 posto grupacije Air France-KLM.

Uprkos štrajku, aviokompanija tvrdi da će u ponedjeljak održavati 99 posto dugih letova, 80 posto srednjih i 87 posto kratkih letova.

Odgovor vlade se smatra testom reformi u oblasti zakona o radu koje je pokrenuo francuski predsjednik Emmanuel Macron. Također je bilo štrajkova u državnoj željezničkoj kompaniji SNCF.

Air France-KLM je u prvom kvartalu ove godine objavio neto gubitak od 269 miliona eura.

British Airways i Lufthansa u posljednjih nekoliko godina već su prošli kroz veliko smanjenje troškova, usljed porasta konkurentnosti niskotarifnih aviokompanija i prijevoznika iz zemalja Perzijskog zaljeva.

Međutim, mnogi analitičari smatraju da je Air France daleko zaostala u restrukturiranju i nije uspjela riješiti svoje stalne gubitke.

Grupacija je već umanjila očekivanja svojih finansijskih performansi za 2018.

Air France se spojila sa holandskim prijevoznikom KLM u 2004. Zajednička kompanija prevozi desetine miliona putnika širom svijeta svake godine, javlja BBC.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Njemačke mašinovođe pokrenut će val štrajkova od četvrtka

Očitovanje Vlade HNŽ-a na štrajk u prosvjeti, 35,2 posto proračuna ide na plaće u prosvjeti

Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS ostaje pri svojim zahtjevima, najavljuju generalni štrajk

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo