Bosna i Hercegovina     | 08.05.2018. 12:10 |

Počeo štrajk upozorenja prosvjetnih radnika u Sarajevu

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 8. maja (FENA) - Štrajk upozorenja prosvjetnih radnika osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo, koji žele ukazati na probleme s kojima se susreću, počeo je ispred Vječne vatre u Sarajevu. 

Predsjednik tog sindikata Saudin Sivro pojasnio je za Fenu da traže da im se vrati dostojanstvo ukidanjem viška birokratizacije, provođenjem kurikularne reforme, potpunim zaustavljanjem mjera štednje, novim pedagoškim standardima i normativima, ukidanjem novčanih kazni zbog sitnih birokratskih grešaka te potpunim poštivanjem kolektivnih ugovora.

Istakao je da neće odustati od zahtjeva koje smatra opravdanim te naglasio da se  žele više baviti djecom, a ne birokratijom.  

Naglasio je da su prosvjetni radnici vrlo nezadovoljni te da nisu u mogućnosti obavljati svoje poslove.

- Sramota je da je Vlada uopšte dozvolila da se odvija ovakva situacija u školama te da uopće dođe do protesta - istakao je Sivro.

Naime, Sindikat osnovnog i srednjeg obrazovanja Kantona Sarajevo sinoć je jednoglasno odlučio o protestima na kojima se danas okupilo više stotina nastavnika, učitelja i odgajatelja.

Štrajk upozorenja organiziran je pod motom "Tražimo obrazovanje po mjeri učenika i njegovog učitelja", kao vid izražavanja općeg nezadovoljstva zbog odnosa Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS-a.

Protestni skup je počeo ispred Vječne vatre, a zatim su učesnici krenuli u mirnu šetnju ulicom Maršala Tita. Također će odati počast djeci Sarajeva koja su stradala u proteklom ratu, a potom će štrajk biti nastavljen ispred zgrade Vlade KS gdje će ostati do 14 sati.

Vlada Kantona Sarajevo jučer je na sjednici razmatrala zahtjeve Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalnog odbora KS te Sindikata srednjeg i visokog  obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH – Kantonalni odbor KS.

Vlada KS je iskazala čvrsto opredjeljenje za dosljednu provedbu važećih kolektivnih ugovora iz oblasti obrazovanja te je naložila Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS da hitno odgovori na zahtjeve sindikata u skladu sa svojim nadležnostima. Također je resornom ministarstvu naložila da hitno pokrene proceduru donošenja Pedagoških standarda i općih normativa za osnovni odgoj i obrazovanje i normativa radnog prostora, opreme, nastavnih sredstava i pomagala po predmetima za osnovnu školu i dostavi ih Vladi KS na razmatranje.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Štrajk radnika transportnog sektora paralizirao Grčku

Radnici britanske statističke agencije glasali za štrajk

Njemačke mašinovođe pokrenut će val štrajkova od četvrtka

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta