Sport     | 08.05.2018. 08:58 |

NBA - James predvodio Cleveland do novog finala konferencije

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 8. maja (FENA) - Ponajbolji košarkaš današnjice Lebron James predvodio je Cleveland Cavalierse do novog konferencijskog finala, do kojeg su došli sinoćnjom četvrtom pobjedom u polufinalnoj seriji playoffa protiv Toronto Raptorsa sa 128:93. 

Cleveland je polufinalnu seriju dobio sa 4:0 u pobjedama, a James je bio najefikasniji igrač domaćeg tima s 29 poena, osam skokova i 11 asistencija. Kevin Love je dodao 23 poena i šest skokova. 

Toronto je u ovoj seriji imao prednost domaćeg terena s obzirom na to da su Raptorsi regularni dio sezone završili na prvom mjestu istočne konferencije. Međutim, izgubili su prva dva duela s Clevelandom kod kuće, ponajviše zahvaljujući nevjerovatnim koševima Jamesa koji je svim mečevima svom timu donio pobjede, nakon čega su se igra i moral u kanadskoj ekipi raspali. 

Cleveland je sinoć bio bolji protivnik u svim periodima igre, tako da pitanje pobjednika meča, ali i čitave serije niti u jednom trenutku nisu dolazili u pitanje.

Jedini raspoloženi igrač Raptorsa bio je centar Jonas Valanciunas s 18 poena, dok su prve zvijezde tima - DeMar DeRozan i Kyle Lowry u potpunosti podbacili. DeRozan je upisao 13, a Lowry pet poena. 

U drugom polufinalu istočne konferencije Philadelphia 76-ersi su uspjeli smanjiti zaostatak u seriji protiv Boston Celticsa na 3:1.

Do prve pobjede u seriji Philadelphia je došla na krilima hrvatskog reprezentativca Daria Šarića koji je ubacio 25 poena, Ben Simmons je dodao 19 poena i 13 skokova, a TJ McConnell je upisao rekord karijere s 19 poena.  

Boston je ponovo predvodio kandidat za novajliju (rookija) sezone Jason Tatum s 20 poena, a Marcus Morris je dodao 17 poena. 

Peta utakmica u seriji će biti odigrana u srijedu u Bostonu. 

Rezultati, polufinale:
- istočna konferencija:
Philadelphia 76ers - Boston Celtics 103:92
(Boston vodi s 3:1 u pobjedama)

Cleveland Cavaliers - Toronto Raptors 128:93
(Cleveland se plasirao u konferencijsko finale s 4:0 u pobjedama)

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Proširuje se ABA liga

Igokea deklasirala Mladost u posljednjem meču prvog kola Lige 6

NBA - Golden State savladao Dallas za petu uzastopnu pobjedu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta