Najave     | 08.05.2018. 07:41 |

Sjednica VSTV-a - U fokusu izmjene Poslovnika u skladu s preporukama EK-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. maja (FENA) - Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH (VSTVBiH) zakazalo je za danas zasjedanje na kojem bi, među ostalim, trebao biti razmatran Poslovnik tog regulatornog tijela.

U fokusu te tačke dnevnog reda su izmjene Poslovnika VSTV-a BiH koje se odnose na postupak -  procedure i kriterije imenovanja nositelja pravosudnih funkcija (sudija i tužitelja) u skladu s preporukama (Peer Review) Evropske komisije (EK).

Prema prijedlogu dnevnog reda, članovi VSTVBiH-a bi se trebali očitovati o OSCE-ovom dopisu u vezi s pristupom materijalima sa sjednica VSTV-a BiH, kao i sažetku kvartalne informacije i strukturi godišnjeg izvještaja Ureda disciplinskog tužitelja-UDT-a, koji djeluje pri VSTV-u.

Na dnevnom redu trebale bi se naći i Informacija o aktivnostima radne grupe za sigurnost pravosudnih institucija i nositelja pravosudnih funkcija u BiH, kao i Informacija o broju sudija, tužitelja i administrativnog osoblja koji se finansiraju iz tekućeg IPA projekta (Projekt unapređenja rada na predmetima ratnih zločina).

Istovremeno, planirano je i razmatranje Prijedloga eksperata Twininig projekta IPA 2013 „Podrška za borbu protiv pranja novca“ za dvije trodnevne edukacije.

Prema ustaljenoj praksi, članovi VSTV-a će se izjašnjavati u vezi s odlukama o imenovanju određenog broja nositelja pravosudnih funkcija u BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije