Regija     | 07.05.2018. 17:33 |

Osmanović na ministarskom sastanaku o održivosti odgovora na HIV i tuberkulozu

FENA Saopćenje

 

SKOPLJE/SARAJEVO, 7. maja (FENA) - Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović prisustvovao je u Skoplju Ministarskom sastanku o održivosti odgovora na HIV i tuberkulozu u zemljama jugoistočne Evrope.

Pored ministara zdravlja zemalja regiona, sastanku su prisustvovali i predstavnici relevantnih organizacija civilnog društva, delegacija Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije, predstavnici različitih donatorskih agencija i multilateralnih partnera koji djeluju na području HIV-a, tuberkuloze i ljudskih prava.

Na sastanku je razgovarano o postignutim rezultatima, predstojećim izazovima i mogućnosti za postizanje održivih odgovora na HIV i tuberkulozu u jugoistočnoj Evropi kroz razmjenu mišljenja o dobrim praksama u upravljanju, finansiranju i programima. Posebna pažnja posvećena je mogućnostima saradnje s nevladinim organizacijama za podršku ključnim populacijama, kao i razmjeni dobrih praksi u saradnji s vladama drugih zemalja, civilnim društvom, donatorom i multilateralnim partnerima.

Bosna i Hercegovina, skoro deceniju, pokazuje svoju posvećenost odgovoru na HIV/AIDS i tuberkulozu u Bosni i Hercegovini i ulaže velike napore za uspostavljanje kvalitetnih sistema za prevenciju i rani početak liječenja ovih bolesti. Uz podršku Globalnog fonda i ućešće svih nivoa zdravstvenih vlasti u Bosni i Hercegovini, saradnju s nevladinim sektorom i drugim sektorima, te uz podršku UNDP-a BiH, uspostavljen je kvalitetan sistem za prevenciju i rani početak liječenja ovih bolesti, te je tako Bosna i Hercegovina zadržala najnižu stopu obolijevanja od HIV-a i AIDS-a u regionu, a broj oboljelih od tuberkuloze u Bosni i Hercegovini je u ovom periodu prepolovljen.

S obzirom da Bosna i Hercegovina od 2015. godine više nije u grupi zemalja koje mogu aplicirati za grantove Globalnog fonda, izrađeni su planovi tranzicije za nastavak prevencije, liječenja i njege kako bi se zadržali postignuti rezultati i  kako ne bi došlo do porasta novih infekcija HIV-a i tuberkuloze, čije bi liječenje bilo skuplje za Bosnu i Hercegovinu nego investicija u prevenciju, ranu dijagnozu i brzi početak liječenja i njege.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine prepoznalo je značaj pružanja podrške nevladinom sektoru, te je po prvi put u Budžet institucija Bosne i Hercegovine za 2018. godinu uvršten Grant za sufinansiranje projekata nevladinih organizacija u oblasti prevencije HIV-a i tuberkuloze u BiH čiju će implementaciju provoditi Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Posvećenost  Vijeća ministara Bosne i Hercegovine tim pitanjima prepoznata je od Globalnog fonda, te su Bosni i Hercegovini odobrena grant sredstva Globalnog fonda koja će biti implementirana u naredne dvije godine.

Grant Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, zajedno sa odobrenim grant sredstvima Globalnog fonda, predstavlja osnovu za buduće planiranje Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za pružanje podrške nevladinom sektoru u obavljanju preventivnih aktivnosti u tim oblastima, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Nović učestvovao u Rimu na drugom sastanku Konvencije za jačanje CEI

Sastanak Nikšića i Isaka - Vjerujemo u zakonit i ispravan rad svih institucija

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta