Bosna i Hercegovina     | 07.05.2018. 15:35 |

Ministar Osmanović u Izmiru s predstavnicima dijaspore Bosne i Hercegovine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. maja (FENA) - Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović tokom boravka u Izmiru, u Turskoj, prisustvovao je sastanku Glavnog odbora Svjetskog saveza dijaspore BiH.

Na sjednici Glavnog odbora razmatrana je situacija u BiH i odnos nadležnih institucija prema dijaspori u kojoj živi 1,3 miliona građana porjeklom iz BiH.

- Zaključeno je da su naši ljudi dobro integrisani u zemljama u kojima borave, a da vlasti u BiH moraju učiniti više kako društvo bespovratno ne bi izgubilo ovaj značajan ljudski resurs - saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Glavni odbor Svjetskog saveza dijaspore BiH smatra da se posebna pažnja mora  posvetiti pitanju odgoja i obrazovanja.

Ministarstvo civilnih poslova izradilo je udžbenik “Kulturna i društvena historija naroda Bosne i Hercegovine” za našu djecu koja pohađaju dopunske škole i nastavu na službenim jezicima BiH od 5. do 9. razreda.

- Plan je da se dodatno ojača ovaj proces u smislu imenovanja koordinatora Ministarstva civilnih poslova BiH koji bi sarađivao s našom dijasporom. Ministarstvo će se također, intenzivno uključiti u sportske i kulturne aktivnosti koje vodi Svjetski savez dijaspore BiH - istaknuo je ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.

Članovi Glavnog odbora Svjetskog saveza dijaspore BiH razmatrali su i pitanja u vezi  s pojednostavljivanjem izbornog procesa, te lakše registracije privrednih društava dijaspore u BiH.

Sastanku u Izmiru prisustvovali su i ambasador BiH u Turskoj Bakir Sadović, te generalni konzul u Istanbulu Began Muhić.

Tokom boravku u turskom Izmiru ministar Adil Osmanović otvorio je i 15. Svjetsko prvenstvo u futsalu dijaspore BiH – navodi se u saopćenju.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Zelenski pohvalio ukrajinsku dijasporu, predložio uvođenje dvojnog državljanstva

Cirih: Bećirović razgovarao s predstavnicima bh. dijaspore u Švicarskoj

Hurtić i Tulumović razgovarali o projektu 'Prenos znanja'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana