Bosna i Hercegovina     | 07.05.2018. 13:40 |

Osam radnika poginulo na radu u prošloj godini u RS-u

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 7. maja (FENA) - U Republici Srpskoj (RS) u prošloj godini dogodilo se osam smrtnih i 87 težih povreda na radu, podaci su entitetskog Inspektorata.

Kao najrizičnije djelatnosti izdvajaju se građevinarstvo, te šumarstvo i drvna industrija.

Inspekcija rada u RS-u je u 2017. godini u oblasti zaštite na radu izvršila 2.156 kontrola i u 875 slučajeva utvrđene su nepravilnosti, dok su zbog počinjenih prekršaja izrečene kazne u vrijednosti od 413.600 KM.

Uprava za inspekcijske poslove, Sektor inspekcije rada i zaštite na radu, u proteklih mjesec dana u RS je provodila kampanju pod nazivom "Gradimo bezbjedno-radimo bez rizika".

Cilj kampanje je podizanje svijesti o značaju poštivanja, unapređivanja i primjenjivanja mjera zaštite i zdravlja na radu pri izvođenju građevinskih radova, sa posebnim akcentom na radove na visini.

Teške povrede na radu ili povrede sa smrtnim ishodom u sektoru građevinarstva u većem broju se dešavaju i kod malih poslovnih subjekata koji su se specijalizovali za izvođenje određenih faza završnih radova u građevinarstvu, kao što su krovopokrivački radovi, limarski, fasaderski, molerski, instalacioni radovi i slično.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Inspektori FUZIP u prvih šest mjeseci izvršili 76.037 inspekcijskih nadzora

Nakon prijave TI BiH inspekcija zabranila rad ljekarima u Živinicama koji su radili bez dozvole

Inspekcija provjerava organski krumpir podrijetlom iz BiH koji je vraćen s granice RH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'