Kultura     | 07.05.2018. 14:03 |

Predstava 'Ravna ploča' večeras otvara Festival bh. drame i autorskog teatra

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. maja (FENA) - Premijernom izvedbom predstave "Ravna ploča" autora Dragana Komadine te u režiji Lajle Kaikčije večeras će u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica početi 17. Festival bh. drame i autorskog teatra Zenica 2018.

Selektor Festivala Nedžad Fejzić najavio je na današnjoj konferenciji za medije 23 programska sadržaja, od čega je sedam predstava u Takmičarskom programu. Istakao je kako je i ove godine pomno biran Prateći program Festivala u okviru kojeg će biti izvedene predstave, održane radionice za djecu i mlade, upriličene promocije knjiga i časopisa, kao i muzejske izložbe.

Direktor BNP-a Zenica Hazim Begagić je izrazio zadovoljstvo zbog realizacije još jednog Festivala bosanskohercegovačke drame, koji je ove godine realiziran uz pokroviteljstvo zemlje partnerice Republike Makedonije.

Naglasio je da se proteklih godina razvijalo interesovanje bh. teatara, ali i teatara iz regiona za bosanskohercegovački dramski tekst, te je tako rastao i širio se Festival bh. drame. I ove godine, kazao je, Festival je međunarodnog karaktera te će publika imati priliku gledati predstavu iz Makedonije, zemlje partnerice, zatim Srbije, kao i Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Organizacionog odbora Festivala Hasan Džafić predstavio je Konkurs za najbolji dramski tekst koji će biti objavljen u subotu, 19. maja u dnevnim novinama, te na stranici BNP-a i Festivala, kao i na oglasnim pločama akademija, fakulteta, pozorišta, te na socijalnim mrežama i putem svim drugih komunikacijskih kanala.

Prema Džafićevim riječima pravo učešća na Konkursu imaju građani BiH, pripadnici bh. dijaspore i svi ostali stvaraoci koji se argumentirano mogu smatrati bh. autorima ili pripadaju bh. kulturnom prostoru. Izbor najboljeg dramskog teksta izvršit će stručni žiri.

Dobitnik ovogodišnje nagrade "Adem Čejvan" koja se dodjeljuje glumici ili glumcu za životno djelo je Zijah Sokolović. Nagrada će mu biti uručena pretposljednjeg festivalskog dana, 13. maja, nakon čega će biti odigrana monodrama "Međuigre 0-24" u njegovoj izvedbi i režiji.

Na 17. Festivalu bh. drame i autorskog teksta predsjedavat će tri žirija: Stručni žiri, Žiri novinara i Žiri publike.

Stručni žiri će raditi u sastavu Tanja Miletić-Oručević, pozorišna rediteljica iz Mostara i direktorica MTM Mostar, Agata Juniku, dramaturginja i teatrologinja iz Zagreba i profesorica na Akademiji dramske umjetnosti Zagreb i Ejla Bavčić, glumica iz ansambla Drame Narodnog pozorišta Sarajevo.

Žiri novinara će raditi u sastavu: Gordana Ristović-Muslija, novinarka FTV, Mujesira Purić, novinarka FTV-a i Sanja Stević, novinarka RTVZE i producentica Portala Zenicainfo.ba.

Žiri publike će ove godine raditi u sastavu: Mirela Pehiljagić, Sanel Jalmanović i Imran Maglajlić, navodi se u saopćenju Službe za odnose s javnošću BNP Zenica.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Premijera predstave 'Što je muškarac bez brkova' u režiji Ivana Lea Leme u petak na sceni BNP-a

Begagić dao prednost bh. savremenicima, 'Kiselina' otvara se 23. festival bh. drame u Zenici

Održan koncert ansambla violončelista 'Cellissimo' u Zenici

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta