Bosna i Hercegovina     | 07.05.2018. 13:09 |

Okončan projekt „21 dan do zdravih navika“ - rezultati iznad očekivanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. maja (FENA) - Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, u partnerstvu sa stručnjacima iz oblasti nutricionizma, tjelovježbi i zdravlja, okončao je u prvoj sedmici maja projekt  „21 dan do zdravih navika“.

Aktivnost u povodu Svjetskog dana zdravlja podrazumijevala je odabir 21 kandidatkinje, koje su imale zadatak da usvoje zdrave prehrambene i životne navike, kao stil života s krajnjim ciljem poboljšanja i očuvanja zdravlja, tjelesne kondicije, ali i psihičke svijesti.

- Po završetku projekta, mogu reći da smo s 21 sudionicom svoj zacrtani cilj i postigli. U samo 21 dan, koliko je trajao projekat, kod većine ispitanica uspjeli smo poboljšati njihovo opće psiho-fizičko stanje, promijeniti sve parametre sastava tijela na bolje, te probuditi njihovu svijest o značaju uvođenja zdravih navika u njihove živote u očuvanju zdravlja, ali i postizanju optimalnog fizičkog izgleda - navodi nutricionista Maja Jonjić.

Svaka kandidatkinja se tokom trajanja projekta trebala i uglavnom pridržavala posebno izrađenog jelovnika, uz propisanu fizičku aktivnost i unos većih količina vode od do tada uobičajenih životnih navika.

Jonjić navodi da su sve sudionice projekta izjavile da su primijetile velike promjene na svom tijelu, osjećaju se zdravije i energičnije, ali su i mnogo sretnije i zadovoljnije u svojoj koži. Sve su izjavile da će se i po završetku projekta nastaviti pridržavati dosadašnjih savjeta o zdravim prehrambenim navikama te da će nastaviti s nekim vidom fizičke aktivnosti.

Kandidatkinje u pilot projektu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica birane su, između prijavljenih, na osnovu više stručnih parametara, od godina starosti, preko toga da se u ispitnoj grupi nalaze i majke-dojilje, dijabetičarka, do toga da u "uzorku" od 21 kandidatkinje u pilot-projektu budu i zaposlene i domaćice. 

- Nadamo se da će pozitivni rezultati sudionica projekta „21 dan do zdravih navika“ biti za primjer njihovim obiteljima i prijateljima, ali i ostalim građanima, da se u relativno kratkom vremenskom periodu, uz adekvatnu stručnu pomoć i podršku, mogu postići značajni pozitivni rezultati za zdravlje, fizički izgled i psihičko stanje.  Naša misija i dalje će biti promoviranje zdravih prehrambenih i životnih navika u svrhu promjene svijesti naših građana na bolje i poboljšanja i očuvanja njihovog zdravlja - kaže koordinatorica Centra za promociju zdravlja u INZ-u dr. Elma Kuduzović.

Zbog izuzetno povoljnih rezultata, koji su nadmašili optimistične prognoze, namjera Instituta je da u narednim mjesecima pokuša osigurati realizaciju nastavka ovakvog ili sličnog projekta, ali i da prati ponašanje i životne navike ispitanica iz pilot-projekta u dužem vremenskom periodu – saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

UNDP proveo analize energetske efikasnosti stambenog sektora u 36 opština i gradova u BiH

Bolji uslovi za pacijente Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli

Gradonačelnik Kordić s učenicima o natjecanju Civitas 'Projekt građanin'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta