Najave     | 07.05.2018. 09:18 |

U Sarajevu danas simpozij 'Pojas i put i povezivanje naroda'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. maja (FENA) - Delegacija Kineske asocijacije za međunarodno razumijevanje (CAFIU), krovnog think-tanka iz Pekinga koji okuplja civilne organizacije iz 60-tak država uključenih u multidisciplinarno izučavanje Inicijative "Pojas i put", na poziv Centra za promociju i razvoj Inicijative "Pojas i put" boravit će u Bosni i Hercegovini.

Osim planiranih sastanaka na visokom nivou, u Sarajevu će danas u prostorijama Vanjskotrgovinske komore BiH biti upriličen simpozij o temi "Pojas i put i povezivanje naroda".

Prigodnim obraćanjem učesnike simpozija pozdravit će ambasadorica Narodne Republike Kine u BiH Chen Bo, a simpoziju će se u ime delegacije CAFIU-a obratiti potpredsjednik Ai Ping, bivši zamjenik ministra međunarodnog odjela Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK).

Inicijativa "Pojas i put", koju je 2013. pokrenuo predsjednik NR Kine Xi Jinping, ima za cilj povezivanje država i naroda svijeta na ekonomskom, kulturnom, civilizacijskom i općedruštvenom planu. Bosna i Hercegovina se nalazi među 70 država i regija koje su zvanično pristupile inicijativi koja predstavlja veliki doprinos u kreiranju zajedničke sudbine čovječanstva u 21. vijeku. Razmjena ljudi, ideja i dobara, neophodna je kako bi narodi na "Putu svile" bili upoznati jedni sa drugim, te sarađivali na projektima od zajedničke koristi.

Prisutni predstavnici civilnog i akademskog sektora kao i eksperti iz pojedinih oblasti vezanih za Inicijativu "Pojas i put" imat će prilike razmijeniti mišljenja i stavove o tome koji su modaliteti saradnje i povezivanja ljudi, ideja i dobara kroz pomenutu inicijativu, kakve su šanse BiH i regije za kvalitetniju saradnju u okviru te inicijative, te kako think-tankovi i druge organizacije civilnog društva mogu ostvariti saradnju u okviru Inicijative "Pojas i put".

Na simpoziju će učešće uzeti stručnjaci iz različitih oblasti, od historije preko diplomatije i geopolitike do ekonomije, a bit će prezentirane i mogućnosti BiH u oblastima akademske saradnje, investicija kroz javno-privatno partnerstvo, te mogućnosti povećanja izvoza na ogromno kinesko tržište.

Simpozij organizira Centar za promociju i razvoj inicijative "Pojas i put" uz podršku Ambasade NR Kine, Vanjskotrgovinske komore i Univerziteta u Sarajevu, saopćeno je iz Centra za promociju i razvoj inicijative "Pojas i put".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Počeo Simpozij Doma zdravlja Tomislavgrad i Hrvatskoga sestrinskog društva hitne medicine

U Ljubuškom Simpozij na temu borbe protiv karcinoma vrata maternice

Meloni: Inicijativa 'Put svile' nije dala očekivane rezultate

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta