Bosna i Hercegovina     | 05.05.2018. 16:01 |

U Jablanici obilježena 75. godišnjica Bitke za ranjenike na Neretvi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. maja (FENA) – Mnogobrojne delegacije iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona položile su danas vijence na Spomen-obilježju Muzeja "Bitke za ranjenike na Neretvi" u Jablanici, a skupu se obratio i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo.

Kazao je da je antifašizam teorija opstanka ljudskog roda i da gdje nema antifašizma nema ni ljudskog roda.

Dodao je da je Bitka na Neretvi pokazala humanost i hrabrost, te da je bitno da se danas zajedno sa prijateljima iz regiona na vrelu Neretve napiju vode antifašizma.

- Vaš put iz perioda 1941.-1945 je isti put iz perioda 1992.-1995. Pokazalo se 1992. godine da mračne sile nacionalizma ne spavaju i opet su činile iste stvari - rekao je Fišo.

Istakao je da je važno što je u Jablanici opstao i da je obnovljen Muzej, ali da je sramotno što je spomenik na Makljenu miniran i uništen.

- Danas pokazujemo Evropi i svijetu kako se dostojanstveno proslavlja 9.maj, Dan pobjede nad fašizmom. Također, danas se sjećamo velikog čovjeka Josipa Broza Tita, jedinog svjetskog lidera zbog kojeg je u zgradi UN zastava bila spuštena na pola koplja i čovjeka kojeg je cijenio cijeli svijet - kazao je Fišo.

Skupu su se obratili i potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, te predsjednik SABNOR-a BiH Bakir Nakaš.

Bitka na Neretvi naziv je niza operacija pokrenutih od Hitlerove Njemačke početkom 1943. protiv partizana u Bosni i Hercegovini.

Nijemci su namjeravali uništiti Vrhovnu komadnu Partizana, Centralni komitet Komunističke partije Jugoslavije i glavnu Partizansku bolnicu.

Sile osovine su okupile devet divizija, šest njemačkih, tri italijanske, nekoliko ustaških i domobranskih zdrugova, te nekoliko četničkih jedinica.

Procjenjuje se da je više od 150.000 vojnika Sila osovine napalo znatno malobrojnije partizane, uz koje su bili i ranjenici, saopćeno je, između ostalog, iz Ministarstva za boračka pitanja KS.

Rezultat je bio strateški uspjeh partizanskih snaga kroz uspješno povlačenje većine borbenih jedinica - uz znatne gubitke, slom plana Snaga osovine da uništi partizanski pokret i težak poraz četnika.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Obilježavanje 80. godišnjice Bitke za ranjenike na Neretvi 6. maja

U subotu obilježavanje godišnjice 'Bitke za ranjenike' u Jablanici

Jablanica obilježava godišnjicu Bitke za ranjenike na Neretvi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'