Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Ekonomija     | 05.05.2018. 15:19 |

Samostalni sindikat PPDIVUT BiH osudio manipuliranje radnicima i građanima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. maja (FENA) - Na proširenom skupu članova organa i kadrova Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini (PPDIVUT) Bosne i Hercegovine danas je osuđeno manipuliranje radnicima i građanima pokušajem prebacivanja odgovornosti na sindikate za loše stanje u državi.

Osim toga, istaknuto je u saopćenju Samostalnog sindikata PPDIVUT-a, ide se i na otkazivanje Općeg kolektivnog ugovora, pod izgovorom da ovakvi ugovori ne postoje u državama u regiji i šire, već da se to radi na nižim nivoima sindikalnog organiziranja u okviru granskih i preduzetnih sindikata.

Kako se dodaje, pritom se ne iznosi činjenica da je mnogim granskim sindikatima uskraćeno pravo da kolektivno pregovaraju, a istovremeno se to omogućava samo nekim, kako bi država stvorila privid dobrog socijalnog dijaloga. Također, iz Samostalnog sindikata napominju da je već sedam mjeseci uskraćen socijalni dijalog u Ekonomsko-socijalnom vijeću Federacije BiH i njegovo pokretanje.

S obzirom na to da ne postoji alternativa socijalnom dijalogu, naglašeno je da aktuelni sindikati sutra ne mogu snositi odgovornost za pojavu "anarho-sindikata" na prostoru BiH, koji se već javljaju u državama okruženja.

Podržana je ideja novinske agencije "Atrakcija" u vezi s brendiranjem postojanja prava radnika pod oznakom "solidarna kupovina-kupujmo od onih koji posebno poštuju prava radnika-ne kupujmo od izrabljivača radnika".

Uz navedeno, prisutni na skupu su dodali da ne trebaju koristiti ni ugostiteljske usluge ili neke druge, tamo gdje nema sindikata.

Konstatovano je da je sindikat bio organiziran i da je imao dobre kolektivne ugovore u brojnim hotelima, posebno u Tuzlanskom i Sarajevskom kantonu, ali da je sada stanje takvo da sindikalno organiziranje ne postoji niti u jednom od tih hotela, kao ni u drugim ugostiteljskim objektima.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Elektroprivreda BiH: Nije bilo potrebe za štrajkom - rudarima će biti isplaćena pomoć

Sindikat pozvao Vladu FBiH za pregovore o visini osnovice za platu

PPDIVUT-Ni minimalna plata od 1.000 KM ne bi bila dovoljna za egzistenciju

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta