Ekonomija     | 05.05.2018. 14:19 |

UIOBiH uvodi novi vid kontrole poreskih obveznika

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 5. maja (FENA) – Iz Uprave za indirektno oprezivanje (UIO) BiH predstavili su novi način kontrole poreskih obveznika - “Horizontalni monitoring”.

U pitanju je kontinuirano praćenje poreskih obveznika tokom cijele godine, bez standardnih kontrola u kojima poreski inspektori odlaze u kontrole i u kompanijama provode 15-30 dana, ovisno o dužini kontrolisanog perioda.

Pilot projekt „Horizontalnog monitoringa“ UIO je započela prije više od tri godine u Regionalnom centru u Banjoj Luci sa 15 velikih poreskih obveznika, saopćeno je danas iz UIOBiH.

U tom periodu inspektori UIO su sa poreskim obveznicima uspostavili saradnju kroz elektronsku korespodenciju, na način da je potpisan Protokol o elektronskom obavještavanju UIO.

- Poreski obveznici su vršili razvoj poslovnih i računovodstvenih procesa po preporukama i uputstvima iz UIO, a ujedno je uspostavljen sistem interne revizije u svakoj kompaniji za poštivanje propisa iz oblasti indirektnog oporezivanja, kako bi se rizik od eventualnih grešaka sveo na minimum - rekao je Dejan Radić, šef Grupe za kontrolu velikih poreskih obveznika UIO u Regionalnom centru Banja Luka, predstvaljajući „Nove usluge poreskim obveznicima UIO“ na Jahorina ekonomskom forumu 2018.

Da je novi vid praćenja - kontrola poreskih obveznika  odlično prihvaćen i od poslovne zajednice, potvrdila je Jasmina Lopičić, izvršni direktor za finansije kompanije m:tel, koja je na Jahorina ekonomskom forumu 2018. istakla da je ova kompanija jedan od najvećih i najurednijih platiša poreza u BiH.

U pilot projekt “Horizontalnog monitoring” od početka je uključena i kompanija “Tropic i MojMarket”, a prednosti novog načina praćenja poreskih obveznika pozdravio je i Aleksandar Šuman, direktor finansija i računovodstva ove kompanije.

Uvođenje “horizontalnog monitoringa” kao posebnog vida kontrole poreskih obveznika podržala je i Ambasada Velike Britanije u BiH, finansirajući dolazak poreskih ekperata iz Holandije u UIO, gdje se trenutno priprema podzakonska legislativa, nakon čijeg bi usvajanja UIO trebala potpisati posebne sporazume sa kompanijama koje će ući u sistem “Horizontalnog monitoringa”. 

Implementator posebnog projekta Ambasade Velike Britanije u BiH je kompanija PWC, čija je predstavnica Mubera Brković na Jahorini posebno naglasila da se radi o potpuno novom iskoraku na našim prostorima kad su u pitanju kontrole poreskih obveznika, te predložila da se i entitetske poreske uprave aktivno uključe u ovaj novi način praćenja poreskih obveznika.

U okviru panela „Nove usluge poreskim obveznicima UIO“ na Jahorini je prezentovan i set ostalih novih elektronskih usluga koje su na raspolaganju poreskim obveznicima, a koje je UIO ponudila puštajući u funkciju početkom 2018. godine novi E-portal.

Pomoćnica direktora u IT sektoru u UIO Svjetlana Perković pozvala je sve poreske obveznike da se što prije registruju za elektronsku komunikaciju sa UIO i to na način da ispune izjavu na E-portalu i pošalju je Upravi.

-Poesebno želim naglasiti da će od početka 2019. godine podnošenje prijava za PDV i akcizu biti obavezno elektronski za sve poreske obveznike. Zato je bolje da poreski obveznici što prije uđu u elektronsku komunikaciju sa UIO – navela je Perković.

  

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom