Ekonomija     | 05.05.2018. 14:30 |

U Travniku idući vikend promocija prirodoslovne ture 'Tragovima Erika Brandisa'

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 5. svibnja (FENA) - Promocija turističke prirodoslovne ture "Tragovima Erika Brandisa", koja je dio djelatnosti Zavičajnog muzeja Travnik, bit će upriličena u subotu, 12. svibnja.

 Sudionicima će biti predstavljene botaničke staze kojima se kretao jezuitski pater Erik Brandis, dugogodišnji profesor biologije u Velikoj nadbiskupskoj gimnaziji u Travniku i pionir botaničkih istraživanja u BiH.

 Voditelj ture, ekolog i foto-kroničar Slobodan Ličanin kazao je Feni da je cilj ove ture upoznavanje flore i faune na obroncima planine Vlašić, odnosno popularizacija prirodnog naslijeđa travničkog kraja.

 Sudionicima se želi približiti svijet planinskog bilja, ukazivanjem na njihova ljekovita i hranjiva svojstva, te ih se animirati da sami botaniziraju, fotografiraju, prikupljaju biljke za vlastiti herbarij, te istražuju endemske vrste.

 - Erik Brandis je svojevremeno, tijekom svibnja, organizirao izlete na Vlašić, a kasnije su to nastavili i profesori travničke Gimnazije koji su bili strastveni planinari. Naš cilj je da ovo ne bude samo planinarska tura, nego da se putem upoznaju kakarkteristične vrste bilja i životinja  - istaknuo je Ličanin.

 Kako je kazao, za ovakve ture postoji zainteresiranost, ne samo u Travniku, nego i izvan njega.

 - To su ponude namijenjene turistima, prirodnjacima koji imaju svoja društva u BiH i izvan nje. Ovo je novi vid ponude kod nas, a koji se upražnjava u susjednim zemljama - dodao je Ličanin, koji slovi kao jedan od najboljih poznavatelja biljnog i životinjskog svijeta planine Vlašić i travničkog kraja, a sudionicima ture će ispričati i priče o legendama i povijesnim znamenitostima.

 Tura "Tragovima Erika Brandisa" počinje pješačenjem od Zavičajnog muzeja Travnik, preko Nadbiskupijske gimnazije, srednjovjekovne tvrđave Stari grad i Bukovice, do Konjske koja se nalazi na 1353 metara nadmorske visine.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo