Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 05.05.2018. 11:42 |

Trump usporedio londonsku bolnicu s 'ratnom zonom'

FENA Internet

WASHINGTON, 5. maja (FENA) – Američki predsjednik Donald Trump uputio je kritike na račun obima krivičnih djela u Londonu koja su počinjena hladnim oružjem, uspoređujući jednu od bolnica u tom gradu s „ratnom zonom“.

On je ove komentare iznio u govoru za Nacionalno udruženje nosilaca oružja (NRA) u kojem je branio američke zakone o vatrenom oružju, izvještava BBC.

On je na konferenciji ovog udruženja u Dallasu, u saveznoj državi Texas, kazao da su američka prava na nošenje oružja „pod opsadom“.

- Nedavno sam pročitao da je u Londonu, koji ima nevjerovatno stroge zakone protiv vatrenog oružja, nekada veoma prestižna bolnica usred grada sada poput ratne zone zbog užasnih povreda uzrokovanih hladnim oružjem. Oni nemaju puške. Oni umjesto toga imaju noževe i krv je posvuda po podu ove bolnice. Kažu da je situacija loša kao u nekoj vojnoj bolnici u ratnoj zoni. Noževi, noževi, noževi, noževi – rekao je Trump u petak, imitirajući pokrete zabadanja noža.

Nije jasno odakle je Trump dobio ove informacije. Međutim, glavni traumaolog u Londonu, Martin Griffiths, je prije mjesec dana za BBC Radio 4 naveo da njegova bolnica izgleda poput afganistanske ratne zone. Taj intervju je bio osnova za jedan članak u Daily Mailu.

Griffiths, koji radi u Kraljevskoj bolnici u Londonu, za tu situaciju je okrivio nasilje počinjeno hladnim i vatrenim oružjem, te je rekao da „mi svakodnevno spašavamo živote“.

- Neki od mojih kolega iz vojske su svoju praksu ovdje opisali kao sličnu onoj u Bastionu (nekadašnja baza u pokrajini Helmand) – kazao je, dodavši da svakodnevno tretiraju djecu od 13, 14, 15 godina zbog povreda nanesenih hladnim i vatrenim oružjem.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Anketa - Afroamerikanci manje su pod uticajem Bidenove poruke da Trump prijeti demokratiji

Biden i Trump osigurali stranačke nominacije

Trump obećao da će osloboditi zatvorene zbog učešća u napadu na američki Kapitol 2021.

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu