Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 05.05.2018. 11:17 |

Hiljade migranata iz Hondurasa će izgubiti zaštićeni status u SAD-u

FENA Internet

WASHINGTON, 5. maja (FENA) – Administracija predsjednika Trumpa objavila je kraj programa privremene zaštite za hiljade migranata iz Hondurasa.

Do 57.000 ljudi moglo bi biti prisiljeno da napusti SAD do januara 2020. godine, kada će njihov status privremene zaštite biti ukinut, izvještava BBC.

Ovim migrantima je status zagarantovan nakon uragana Mitch koji je tu srednjoameričku državu pogodio 1998. godine.

Iz Ministarstva domovinske sigurnosti SAD-a su kazali da su uslovi u toj zemlji „primjetno poboljšani“ od kada se ta katastrofa desila.

Rok do 2020. godine daje ljudima s ovim statusom dovoljno vremena da „organizuju svoj odlazak ili da potraže alternativu za zakonitu imigraciju“, navedeno je u saopćenju.

Iz vlade Hondurasa su naveli da „duboko žale“ zbog okončanja ovog programa.

Marlon Tabora, ambasador te zemlje u SAD-u, rekao je da njegova zemlja ne može provesti repatrijaciju desetina hiljada ljudi, javlja Reuters.

- Ove porodice žive u Sjedinjenim Državama već 20 godina i njihova reintegracija u Honduras neće biti lagana ako oni odluče da se vrate – izjavio je.

Trumpova administracija prethodno je objavila planove za ukidanje ovog statusa i za migrante iz Haitija i El Salvadora, koji su također dobili zaštitu u SAD-u nakon prirodnih katastrofa u njihovim zemljama.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ministri odbrane SAD-a i Kine održali prve razgovore u 18 mjeseci

SAD traže od Rusije i Kine da ne nagrađuju loše ponašanje Sjeverne Koreje

SAD neće učestvovati u izraelskoj odmazdi protiv Irana

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana